Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pot face personal depuneri suplimentare in contul pensiei private obligatorii?

Cornelia Coman

AUTOR:

Cornelia Coman
presedinte al Consiliului de Administratie ING Pensii SAFPAP

Data publicarii:

Intrebare: Pot depune personal bani in contul pe care il am deschis pe Pilonul II? As vrea sa depun o suma mai mare decat ce retine acum CJAS. Cristi Popescu, Constanta

Raspuns: Cuantumul contributiei la Pilonul II este reglementat prin Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, fiind de 2% in anul 2008, urmand sa ajunga la 6% (procent din veniturile salariale brute), prin cresteri cu 0,5 puncte procentuale pe an, conform calendarului initial.

Vestea buna este ca, desi anul trecut procentul nu a crescut la 2,5% asa cum era stabilit, contributia se va majora la 3% in 2011. E important de reamintit aici ca aceasta cota de contributie nu presupune un efort financiar in plus din partea participantului, ea fiind dedusa din procentul de 10,5% din salariul brut dedicat pensiei de stat.

In ceea ce priveste procesul de plata a contributiei la pensia privata obligatorie, angajatorul plateste catre stat banii datorati pentru contributiile sociale ale angajatilor, iar virarea contributiilor catre fondurile private alese de angajati se realizeaza de CNPAS.

Prin urmare, date fiind reglementarea legislativa a valorii contributiei, dar si procesul de plata a acesteia care nu implica o relatie directa intre participant si fond, nefiind posibila plata direct in contul individual, nu puteti depune personal (mai multi) bani in contul dumneavoastra de pensie privata.

Daca doriti insa sa va suplimentati veniturile la pensie, puteti gasi alternative potrivite atat intr-o pensie facultativa, cat si intr-o asigurare de viata cu componenta de pensie (daca aveti nevoie de protectie financiara in caz de deces).

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook