top banner

Polonia ia in calcul darea in plata

06 Mai 2016 | Autor: Conso

Legea privind darea in plata a fost vehement contestata in Romania pe motiv ca este ”unica in lume”. Insa, chiar Parlamentul European a emis, in toamna trecuta, o recomandare catre statele membre sa ia in calcul o astfel de formula, avand in vedere ca debitorii nu au fost corespunzator informati de catre banci cu privire la riscurile unui credit.
Si iata ca, imediat dupa ce in Romania a fost adoptata si publicata legea, si Polonia anunta ca intentioneaza sa introduca un astfel de act normativ. Guvernul analizeaza posibilitatea renuntarii la planurile anterioare care vizau obligarea bancilor sa converteasca in zloti creditele in franci elvetieni, in favoarea unor legi care ar permite debitorilor sa recupereze o parte din costurile cu aceste credite sau pur si simplu sa renunte la case in favoarea bancilor, scrie Reuters.
Potrivit surselor citate de agentia internationala, o echipa de consilieri ai presedintelui Poloniei, Andrzej Duda, elaboreaza noi propuneri si intentioneaza sa anunte un nou plan pana la finele lunii mai.
Solutia poloneza: dai casa bancii si platesti chirie
"Nu avem nevoie de conversie deoarece ar fi incorecta pentru cei care au un credit in zloti. Francul ar putea sa se deprecieze in urmatorii doi trei ani, in timp ce zlotul ar putea sa se aprecieze ceea ce ar face conversia neprofitabila", a declarat Slawomir Horbaczewski, membru al echipei de experti prezidentiali.
Oficialul citat sustine ca o posibila solutie ar fi ca debitorii sa cedeze proprietatea catre banci, pentru stergerea creditului, dar sa poata opta sa plateasca chirie pentru a locui in continuare in casele lor. Horbaczewski a adaugat ca bancile ar putea fi fortate de asemenea sa returneze debitorilor comisioanele valutare.
Polonezii se tem ca bancile vor transfera costul conversiei catre consumatori
Schimbarea de optica a Guvernului polonez pare ca tine seama de opinia publica. Sondajele realizate pe aceasta tema au scos in evidenta faptul ca peste jumatate din polonezi cred ca bancile vor transfera costul conversiei creditelor asupra consumatorilor. De asemenea, peste jumatate din polonezi se opun unui program de salvare a bancilor, dupa ce luna trecuta Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Polonia (KFN) a estimat ca un program de conversie a creditelor ar costa bancile poloneze de patru ori mai mult decat profiturile lor din 2015.
Partidul Lege si Justitie (PiS) a castigat alegerile poloneze din toamna anului trecut s cu promisiunea ca ii va ajuta pe polonezii care au luat credite in franci, cand cursul de schimb era favorabil in raport cu zlotul polonez, si care in prezent sufera de pe urma aprecierii monedei elvetiene.
In aceste conditii, presedintele Poloniei a propus, in luna ianuarie, un plan de conversie in zloti a creditelor in franci elvetieni si obligarea bancilor sa suporte aceste costuri. Insa Autoritatea de reglementare a pietelor financiare din Polonia (KFN) pare sa fi blocat aceste propuneri dupa ce a avertizat ca ar induce costuri exorbitante.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul