Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Pensii facultative: Cum pot obtine deducerea fiscala pentru salariati?

Cornelia Aurelia Coman

AUTOR:

Cornelia Aurelia Coman
director general ING Asigurari de Viata

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua. Referitor la deductibilitatea aferenta contributiilor la fondurile de pensii private facultative, daca iti platesti tu contributia si nu angajatorul atunci nu se deduce din impozitul pe venit. Eu platesc o astfel de pensie si am fost la Finante, mi-au pus legea in fata si nu mi-au aprobat deducerea. In lege spune ca se deduce doar daca plateste angajatorul. Daca stiti pe cineva care a reusit sa beneficieze de deducere, va rog sa ma anuntati. Sa fie salariat… Daca are altfel de tip de venit atunci se poate - de ex. PFA.
Multumesc. Gorgan Florin, Focsani

Raspuns: Contributia individuala a unui angajat la fondurile de pensii facultative este deductibila la calculul impozitului pe veniturile din salarii in limita echivalentului in lei a 400 euro/an, potrivit legilatiei in vigoare (articolul 57 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare).

Angajatorul este obligat sa respecte prevederile Codului fiscal (art. 57, alin 2) cu privire la modul de calcul al impozitului pe veniturile din salariile realizate de angajati la locul unde se afla functia de baza. Astfel, acesta trebuie sa tina cont de deductibilitatea sumelor ce reprezinta contributii individuale ale salariatilor la fondurile de pensii facultative – indiferent daca viramentul efectiv al acestora este realizat de catre angajator sau direct de catre angajat.

In concluzie, pentru angajatii unei societati care au contribuit in nume propriu la un fond de pensii facultative, cum este si cazul dumneavoastra, se poate deduce echivalentul in lei a 400 de euro pe an din venitul salarial brut realizat la locul unde se afla functia de baza.

Deducerea se realizeaza in baza documenetelor justificative emise de fondul de pensii, ce trebuie prezentate angajatorului de catre participant - mai precis o copie a actului de aderare si a documentelor care atesta modificarea acestuia, in cazul in care aceasta a avut loc dupa semnarea actului individual de aderare. In plus, scrisoarea de informare anuala trimisa participantilor la sistemul de pensii facultative de administratorul fondului de pensii poate fi folosita ca document justificativ in cazul deducerilor retroactive (de exemplu, pentru contributiile realizate in anul anterior).  

In ceea ce priveste posibilitatea dumneavoastra, in calitate de angajat, de a beneficia retroactiv de sumele neacordate ca deductibile, consideram ca atunci cand se constata elemente ce genereaza modificarea bazei de impunere, angajatorul trebuie sa realizeze recalcularea impozitului pe veniturile din salarii (conform prevederilor existente la punctul 129 al Titlului III din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal).

Mai exact, recalcularea impozitului se efectueaza pentru luna - sau lunile - in care s-au constatat elementele respective, iar diferentele de impozit rezultate vor diminua impozitul pe salariu datorat de angajat, incepand cu luna constatarii erorilor.

Din pacate, nu suntem in masura sa va oferim informatii referitoare la modul de acordare a deductibilitatii la Pilonul III, acest aspect neavand legatura directa cu administratorul fondului de pensii facultative si tinand de relatia dintre participant si angajator.

Opinii recente

de Dinca Adrian

"Am avut o experienta de cosmar la Banca transilvania, incompetenta si neatentia au fost de vina,Am vandut o casa si banii nu nu ..."

Facebook