top banner

Numarul locuintelor asigurate este in scadere! Care este explicatia?

14 Mai 2018 | Autor: Conso

Romanii devin tot mai dezinteresati de asigurarea locuintei, desi exista o Lege, in vigoare de mai multi ani, care ii obliga sa cumpere cel putin o polita PAD. La finalul lui 2017, numarul asigurarilor obligatorii era mai mic decat cel de la sfarsitul anului 2016, in conditiile in care, oricum, procentul locuintelor asigurate era mai mic de o cincime. 
Astfel, in decembrie 2017, numarul locuintelor cu asigurare oblgatorie era de 1.693.006, reprezentand 18,96% din fondul locativ al Romaniei. Cu un an in  urma, numarul politelor PAD depasea usor 1,7 milioane. In aceste conditii, peste 7 milioane de locuinte din Romania (din cele 8,9 milioane existente) raman neasigurate in fata calamitatilor naturale (inundatii, alunecari de teren sau cutremure).
Casele cele mai vulnerabile, cel mai putin asigurate
Mai mult, dintre locuintele asigurate, 76% sunt in mediul urban, unde oricum, riscul de inundatii sau alunecari de teren este mult mai redus decat in mediul rural, unde doar 24% din case detin o polita de asigurare.
Peste 700.000 din politele PAD sunt incheiate pentru case, iar restul, de aproape un milion, sunt aferente apartamentelor. Totodata, 93% din locuintele asigurate sunt de tip A (cu structura solida).
Printre localitatile cu un grad de acoperire prin asigurare ridicat se afla  Dumbravita, judetul Timis (63%), Bragadiru - Ilfov (61,57%) si Sanpetru - Brasov (61%).
"Gradul inca foarte mic de cuprindere al asigurarilor obligatorii de locuinte ne indreptateste sa credem ca romanii nu cunosc suficient de mult si de bine acest produs de asigurare, conceput special pentru a-i proteja in caz de dezastru natural, de tip cutremur, inundatie sau alunecare de teren", sustine Nicoleta Radu, director general, PAID Romania.
Printre motivele pentru care romanii nu isi asigura locuinta se numara lipsa informatiilor despre existenta acestei polite, dar si mentalitatea de tipul “mie nu mi se poate intampla”.
Autoritatile, vinovate pentru casele neasigurate
Insa un alt motiv pentru care romanii nu isi fac griji pentru propria locuinta, potrivit Nicoletei Radu, este legat de comportamentul, cel putin declarativ, al autoritatilor in momentul producerii unui eveniment (inundatii saua lunecari de teren) cu privire la acordarea unor ajutoare de stat cetatenilor afectati. Pana in prezent, insa, evenimentele de acest gen nu au produs pagube semnificative. Insa autoritatile pierd din vedere faptul ca, in cazul unor evenimente nedorite de amploare, ajutoarele de stat ar fi insuficiente pentru reconstructia caselor.
Din acest motiv, reprezentantii statului ar trebui sa incurajeze asigurarea locuintelor si, implicit, respectarea Legii, sarcina care apartine primariilor. Practic, la nivelul primariei ar trebui sa se verifice existenta asigurarii obligatorii pentru locuintele din localitate si, in cazul caselor neasigurate, proprietarii sa fie amendati. Insa acest lucru nu se intampla, dovada fiind si numarul redus de locuinte asigurate.
In acest context, PAID Romania a initiat o serie de masuri menite sa ajute la constientizarea necesitatii asigurarii obligatorii a locuintei. Printre acestea se numara campanii publicitare pentru informarea proprietarilor de locuinte despre necesitatea si beneficiile PAD.
"Pentru a face mai facil accesul la acest produs pentru acea parte din populatie care este mai activa din punct de vedere al aplicatiilor online, in acest an, dorim sa dezvoltam portalul de vanzari online al societatii. De asemenea, avem in vedere si anumite modificari legislative pe care le-am discutat deja cu UNSAR si ASF si ele fac parte din proiectul de modificare a legii asigurarilor obligatorii de locuinte. Una dintre aceste modificari, care ar avea ca efect ridicarea gradului de cuprindere in asigurarea obligatorie este dezvoltarea vanzarii de PAD-uri si prin alte canale, cum ar fi prin brokerii de asigurare", a mai spus Nicoleta Radu.
Aceasta a mai subliniat ca principalul obiectiv al PAID este sa se asigure ca, in cazul unui eveniment natural extrem, de tipul cutremurului, alunecarii de teren sau inundatiilor, are posibilitatea sa despagubeasca persoanele asigurate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul