Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum este afectata pensia daca nu am platit CAS o perioada?

Alina Branescu

AUTOR:

Alina Branescu
editor Conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: As dori sa aflu cum afecteaza calculul pensiei neplata CAS si/sau nedepunerea declaratiilor CAS in perioada anterioara lunii aprilie 2001? Dupa aceasta data presupun ca este strict conditionat de plata CAS. Virginia Tomescu, Bucuresti

Raspuns: Neplata CAS sau nedepunerea declaratiilor de catre angajator duce automat la reducerea stagiului de cotizare, determinand un cuantum mai mic al pensiei, intrucat contributiile se datoreaza din momentul incadrarii in campul muncii sau de la data incheierii unui contract de asigurare sociala.

Incepand cu data inscrierii la pensie, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Prin stagiu de cotizare se intelege totalul perioadelor in care au fost platite contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook