Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

  • Sfatul expertului

Cum este afectata pensia daca nu am platit CAS o perioada?

Print Get a PDF version of this webpagePDF
-A +A
Alina Branescu

AUTOR:

Alina Branescu
editor Conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: As dori sa aflu cum afecteaza calculul pensiei neplata CAS si/sau nedepunerea declaratiilor CAS in perioada anterioara lunii aprilie 2001? Dupa aceasta data presupun ca este strict conditionat de plata CAS. Virginia Tomescu, Bucuresti

Raspuns: Neplata CAS sau nedepunerea declaratiilor de catre angajator duce automat la reducerea stagiului de cotizare, determinand un cuantum mai mic al pensiei, intrucat contributiile se datoreaza din momentul incadrarii in campul muncii sau de la data incheierii unui contract de asigurare sociala.

Incepand cu data inscrierii la pensie, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Prin stagiu de cotizare se intelege totalul perioadelor in care au fost platite contributii de asigurari sociale in sistemul public din Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile sau conventiile internationale la care Romania este parte.


 

Pune si tu o intrebare!

Daca ai nelamuriri fata de un produs
financiar sau doresti sa afli mai
multe informatii financiare despre un anumit subiect, expertii Conso
iti vor raspunde.


Pune intrebare


  • Cauti un credit?
  • Vrei sa economisesti?VREI SA ADERI UN FOND DE PENSIE?

  RON

VREI SA INVESTESTI LA UN FOND MUTUTAL?

  RON

CAUTI UN CONT DE SALARIU?


  • Vocea clientului
Raiffeisen Banca pentru Locuinte Banca pentru locuinta

"Am incheiat un contract de economisire-creditare acum 5 ani, fiind convinsa de care functionara de la Raiffeisen ca este cel mai bun plan ..."

Monica Dit (Constanta)