top banner

Locuintele din Romania se scumpesc mai repede decat la vecini

18 Martie 2016 | Autor: Conso

Romania are unul dintre cele mai reduse niveluri de trai, insa una dintre cele mai mari rate de crestere a preturilor la locuinte din regiunea central si est europeana. Potrivit unei analize realizata pe baza datelor OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), locuintele din tara noastra s-au scumpit cu 3,6% in 2015.
Evolutia din Romania a depasit, usor, majorarea medie a pretului la locuinte inregistrata la nivel global, potrivit analizei companiei de consultanta imobiliara Knight Frank.
Conform documentului citat, tara noastra se numara printre cele 43 de tari, din 55 analizate, in care locuintele s-au scumpit. Comparativ cu tarile vecine, cu exceptia Ungariei si Cehiei, unde preturile au crescut mai mult decat la noi, cu 4,3% repectiv 3,9%, Romania a inregistrat rate de crestere mai mari. In Bulgaria, spre exemplu, locuintele s-au scumpit anul trecut cu 2,1%, in Croatia cu 3%, in Letonia cu 2,8%, in Slovacia cu 1,2%, iar in Slovenia cu 0,7%. In Polonia, preturile au inregistrat chiar o scadere cu 1,5% in 2015 fata de 2014, potrivit analizei citate.
Cel mai mult s-au scumpit locuintele in Turcia in 2015
Dintre tarile analizate, cele mai mari cresteri de preturi au avut loc in Turcia, cu 18%, in Noua Zeelanda, cu 14,2% si in Suedia, cu 12,3%. ”Cu o incredere crescuta din partea investitorilor din Orientul Miijlociu, Turcia este un pod intre Est si Vest ce inregistreaza o crestere semnificativa a populatiei, arata datele Knight Frank.
La polul opus, cu cele mai ample reduceri de preturi se afla Ucraina, cu o scadere de 12%, si Grecia cu 5,4%.
”Perspectivele noastre pentru 2016 sunt rezervate. Ne asteptam ca rata globala a indicelui de crestere a preturilor sa fie mai scazuta in 2016 decat in 2015. Economia mondiala se confrunta cu o combinatie periculoasa a preturilor scazute la petrol, un dolar puternic si o incetinire a economiei in China”, spun reprezentantii companiei citate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul