top banner

Isarescu: Darea in plata creeaza confuzie in societate

25 Februarie 2016 | Autor: Conso

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a exprimat, joi, in termeni extrem de duri cu privire la Legea care prevede darea in plata si la sustinatorii acesteia. Faptul ca legea este promovata ca fiind una economica este „o gogomanie”, iar cel care o promoveaza astfel este „un tanar doctor, categoric ajuns doctor dintr-o eroare”, sustine Isarescu.
In opinia sa, dezbaterile pe marginea acestei legi creeaza confuzie, iar bancile sunt, in egala masura, vinovate pentru ca nu explica suficient de clar principiile activitatii bancare.
"Cum sa nu spui ca nu e confuzie in societatea romaneasca, daca o lege care a fost prezentata ca fiind sociala si, dupa ce s-a vazut ca nu sunt 800 000 de oameni care intra sub incidenta ei, devine pe rand o lege a dreptatii (ceea ce inseamna ca avem legi strambe, nu?), apoi o lege a haiduciei, ceea ce e si mai interesant! In engleza haiduc inseamna „in afara legii”. Deci o lege in afara legii. Cel mai tare mi se pare faptul ca aceasta lege ar fi devenit o lege economica. Pai in 1991 nu intrai la ASE daca nu stiai ca legile economice sunt legi obiective, independente de vointa oamenilor, ca legea gravitatiei, si nu faceai distinctia dintre o lege juridica, adoptata de Parlament, si una economica. Ba mai mult, gogomania asta cu legea economica o promoveaza chiar un tanar doctor. Categoric ajuns doctor printr-o eroare si sper ca se va corecta aceasta eroare", a mai spus Mugur Isarescu.
Bancile nu explica suficient principiile activitatii bancare
Pe de alta parte, guvernatorul bancii centrale sustine ca nici bancile nu si-au facut treaba si nu au explicat suficient de clar cum functioneaza o banca.
„Alt lucru mi se pare si mai grav si cred ca bancile si ARB au o mare parte de vina: s-a uitat definitiv care sunt bazele activitatii bancare. Daca nu reusim sa spunem ca in momentul in care platesti in natura este ca revenirea la "troc", si, dupa cei cu cheile de la casa, vin cei cu cheile de la masina, apoi cei cu frigiderul folosit un an...facem un depozit de frigidere si masini de spalat in holul bancii, in partea cealalta mai facem si un tarc pentru animale...eu exagerez bineinteles, dar (...) cand o miscare sociala se declanseaza si nu este explicata din timp, cu greu poate fi oprita”, a mai spus Isarescu.
Legea reprezinta o derogare de la intreaga legislatie in vigoare
Guvernatorul BNR a relatat si o discutie cu un oficial al Bancii Centrale Europene (BCE), dupa ce proiectul Legii privind darea in plata a fost trimis institutiei europene spre informare.
„Ajung la Frankfurt si un coleg mi se adreseaza:"Mai Mugure, ce-i cu legea asta?" Pai, ii spun, proiectul se discuta in Parlament si e ca si aprobat. "Dar voi nu aveti Cod Civil, Cod Comercial? Ca legea asta e o derogare de la Codul Civil", imi spune. Da, zic, e o derogare. "Dar voi legi bancare nu aveti?", sunt iar intrebat. Ba da, zic, avem. "Pai legea darii in plata e in contradictie cu legile bancare!" E o derogare, zic. "Iar derogare? Dar spune-mi, cei care au promovat legea au dat vreodata vreun credit sau au lucrat vreodata in vreo banca?", sunt intrebat. Nu cred, nu stiu, nu-i cunosc. "Am inteles. Probabil ca nu au dat credite ci au luat credite si nu mai vor sa dea banii inapoi”. Cam asta e e citirea din exterior, rapida, a unui proiect de lege care nu are nimic cu legislatia in vigoare si care inseamna derogare, derogare, derogare!”, a mai spus Isarescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul