top banner

Inca doua banci contesta darea in plata la CCR

01 Iunie 2016 | Autor: Conso

Bancile comerciale au declansat ofensiva impotriva Legii privind darea in plata la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Dupa Bancpost, inca doua institutii de credit au inceput demersurile pentru verificarea constitutionalitatii actului normativ, respectiv Banca Romaneasca si Banca Transilvania.  
Banca Romaneasca, membra a National Bank of Greece, a contestat legea la CCR in integralitatea sa, considerand ca incalca mai multe principii protejate de Constitutie. Intr-un dosar in care a contestat notificarea clientului, in data de 25 mai, banca a depus in instanta si un memoriu prin care ridica exceptia de neconstitutionalitate, pe motiv ca actul normativ incalca principiul separatiei puterilor in stat, al neretroactivitatii legii civile, dreptul la proprietate, libertatea comertului si principiul securitatii juridice.
Totodata, si Banca Transilvania a ridicat problema constitutionalitatii Legii, institutia sustinand ca actul normativ incalca principiul previzibilitatii si al accesibilitatii normei legale, pe cel a retroactivitatii, precum si pe cel al nediscriminarii.
Banca a contestat, pana in prezent, mai multe notificari depuse de clienti pentru darea in plata in instantele din intreaga tara, motivand actiunea fie prin nereguli in modului in care clientii au intocmit notificarea, fie pe motiv ca legea este necosntitutionala.
Bancile inteleg in mod diferit sa aplice Legea
De la intrare in vigoare a actului normativ, in 13 mai, pana in prezent debitorii care au initiat procedura de dare in plata s-au confruntat cu reactii diferite din partea bancilor.
Banca Comerciala Romana (BCR), care a sustinut inca din perioada dezbaterilor pe marginea legii ca actul normativ este neconstitutional si va solicita instantei verificarea la CCR, a anuntat recent ca in cazurile ”realmente sociale, unde solutiile de restructurare clasice ori alte instrumente nu mai pot functiona”, nu va depune contestatii, chiar daca isi mentine pozitia cu privire la neconstitutionalitatea actului normativ.
Banca a raspuns pozitiv, recent, notificarea unui client care a solicitat stingerea datoriei ramase dupa vanzarea silita a casei ipotecate la o treime din valoarea creditului.
In alte cazuri, bancile i-au trimis pe clienti sa depune notificari la creditorii carora le-au fost cesionate imprumuturile. Sunt insa, si banci care au acceptat din start darea in plata.
Pe de alta parte, debitorii sunt inca reticenti in a incepe demersurile privind darea in plata, pentru ca nu s-a stabilit, inca, cum se plateste impozitul pentru transferul de proprietate. Varianta in vigoare in prezent, anuntat de Ministerul Finantelor, ii descurajeaza pe cei care vor sa apeleze la aceasta forma de stingere a datoriei la banca, din cauza faptului ca impozitul ar fi foarte mare. MFP sustine ca acesta se calculeaza conform prevederilor Codului Fiscal pentru tranzactiile imobiliare, respectiv o cota din valoarea imobilului, in acest caz datoria ramasa de plata la banca.
Ministerul Finantelor da semne ca ar intelege faptul ca debitorii care isi dau in plata casa nu mai au resurse si pentru plata acestui impozit. Cea mai recenta propunere, este de a se scuti de impozit doar anumiti clienti, in functie de o serie de criterii, solutie considerata inacceptabila de reprezentantii asociatiilor de clienti.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul