top banner

Este recomandata conversia creditului din franci elvetieni in euro?

17 Septembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Conversia valutara a creditelor este o optiune pe care majoritatea bancilor o ofera in momentul de fata, fie ca este vorba de trecerea din valuta in lei, fie ca se propune transformarea creditelor in franci in credite in euro.
Fuga de o anumita valuta chiar cand aceasta se afla la un varf nu este recomandata, deoarece conversia face ca datoria totala catre banca sa urce definitiv.
Pierderile nu mai pot fi recuperate dupa conversie
Spre exemplu, cei care au luat credite in franci elvetieni au fost puternic afectati de aprecierea semnificativa a francului din ultimii ani.
Daca in 2007, un credit de 100.000 franci echivala cu 62.500 euro, in august 2011 aceeasi datorie se ridica la aproape 100.000 euro.
Astfel, cei care au optat pentru conversia valutara din franci in euro la un moment nepotrivit, au realizat ca datoria lor catre banca a fost fixata la o valoare mult mai mare.
Ulterior, francul elvetian a scazut, iar cei 100.000 franci ar fi echivalant cu 83.000 euro. Cei care optasera insa pentru conversie nu au mai profitat de acesta scadere.
Banca Centrala a Elvetiei limiteaza aprecierea francului
Francul a scazut in special ca urmare a interventiilor repetate ale bancii Elvetiei pe piata, care a dat asigurari ca nu isi doreste un curs mai mic de 1,2 franci pentru un euro si ca va interveni pe piata pentru a sustine acest nivel. Din acest motiv, cursul euro-franc a ramas stabil in ultima vreme.
Francul s-ar putea aprecia in continuare doar daca vom asista la o inrautatire grava a crizei datoriei publice in zona euro. Pe de alta parte, daca aceste probleme vor fi solutionate, atunci presiunea de apreciere a cursului euro-franc sub pragul de 1,20 va disparea.
Pe termen mediu, prognozele departamentelor de cercetare din banci (Raiffeisen Bank, Erste Group) indica o stabilitate a cursului euro-franc, in jurul pragului de 1,20.
Efectele conversiei
Cei care recurg  la conversia valutara a creditelor obtinute in franci se asigura impotriva unei eventuale noi aprecieri a francului si isi “ingheata” datoria catre banca la nivelul actual al cursului euro-franc.
Un alt avantaj al conversiei va fi ca fluctuatia cursului de schimb va fi mai redusa la creditul in euro. Astfel, suma de plata in lei va fi stabila de la o luna la alta.
Dezavantajul este ca in cazul in care francul revine la nivelurile din urma cu 3-4 ani, clientii nu vor mai putea profita de scaderea cursului.
Un alt inconvenient imediat va fi cresterea ratei lunare. Pe piata interbancara, ratele dobanzilor in franci sunt mai mici decat cele in euro. Din acest motiv, creditele in franci raman mai ieftine decat cele in euro.
Asadar, dupa conversia creditului din franci in euro, echivalentul in lei al ratei lunare va fi mai mare.
In concluzie, decizia depinde de modul in care fiecare considera ca va evolua piata valutara, nicio varianta nefiind lipsita de riscuri.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul