top banner

Directiva 17 intra in vigoare in Romania luna viitoare

21 Septembrie 2016 | Autor: Conso

Solicitantii de imprumuturi ipotecare vor beneficia, incepand de luna viitoare, de conditii noi de creditare. Ordonanta de Urgenta a Guvernului care transpune in legislatia romaneasca Directiva 17/2014 a fost publicata in Monitorul Oficial si intra in vigoare in 10 zile.
Actul normativ se aplica, in principal, creditelor nou acordate, dar sunt si prevederi care vizeaza si imprumuturile in derulare.
Ce prevederi se aplica si creditelor in derulare?
Acestea se refera in special la executarea silita a debitorilor care nu isi mai pot achita ratele la banca si la cesiunea creantelor catre o firma specializata.
   
Astfel, si pentru contractele in vigoare, actul normativ interzice cesionarea creantei catre o entitate care nu are sediul social, o sucursala sau un reprezentant in Romania.
De asemenea, recuperatorul de creante nu va avea voie sa perceapa debitorului comisioane, dobanzi si dobanzi penalizatoare, cu exceptia dobanzilor penalizatoare legale.
Debitorul nu va fi obligat sa suporte nici costuri aferente activitatii de recuperare impuse de catre entitatile de recuperare creante, cu exceptia costurilor aferente procedurilor de executare silita.
In plus, firmele specializate nu vor mai avea voie sa utilizeze tehnici care sa hartuiasca sau sa abuzeze orice persoana in legatura cu recuperarea creantelor,
Totodata, va fi interzisa utilizarea, in cadrul procesului de recuperare creante, de amenintari sau alte tehnici agresive, cu scopul de a vatama fizic ori psihic consumatorul ori rude ale acestuia ori de a-i afecta reputatia sau proprietatea,
Consumatorul nu va mai fi contactat, in cadrul procesului de recuperare creante, la locul de munca al acestuia. In plus, recuperatorul nu va avea voie sa contacteze pentru recupararea creantei alta persoana diferita de titularul de credit.
Afisarea la usa apartamentului/blocului a notificarilor/ somatiilor/adreselor in legatura cu recuperarea creantelor, cu exceptia actelor de procedura afisate la solicitarea executorului judecatoresc ori a instantei de judecata va fi, de asemenea, interzisa.
Firma de recuperare nu va mai avea voie, in plus, sa contacteze consumatorul in intervalul orar 20.00 – 09.00.
Executarea silita, la cel putin trei luni de la scadenta creditului
Dintre prevederile Ordonantei se mai aplica imprumuturilor in derulare si cele referitoare la executarea silita.
Printre cele mai importante este cea care prevede ca pe parcursul procedurii de executare silita, se interzice perceperea dobanzilor si a dobanzilor penalizatoare.
In plus, perioada dintre declararea scadentei anticipate (la cel putin 90 de zile consecitive de restanta) si declansarea executarii silite nu poate fi mai mica de 3 luni.
„La solicitarea expresa a consumatorului, creditorul reduce aceasta perioada. In cazul in care executarea silita nu este initiata in cel mult 6 luni de la data declararii scadentei anticipate, incepand cu ziua imediat urmatoare expirarii acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobanzi penalizatoare”, se mai arata in actul normativ.
 
Norme de conduita pentru creditori
Pentru creditele nou acordate dupa intrarea in vigoare, Ordonanta prevede, printre altele, indicatii exacte cu privire la informarea clientului in legatura cu conditiile de creditare si procedura in care debitorul poate apela la conversia creditului dintr-o valuta in alta.
Insa actul normativ contine si cerinte pentru intermediarii de credite, dar si norme de conduita pentru toti creditorii.
Potrivit acestor norme, furnizorii de credite, intermediarii, entitatile de recuperare creante au obligatia ca, in momentul elaborarii produselor de credit sau al acordarii, intermedierii sau prestarii serviciilor de consiliere privind creditele „sa actioneze cu onestitate, corectitudine, transparenta si profesionalism, tinand seama de drepturile si interesele consumatorilor”.
In plus, acordarea, intermedierea sau prestarea de servicii de consiliere privind creditul „se bazeaza pe informatiile referitoare la situatia specifica a consumatorului si pe orice cerinta specifica adusa la cunostinta de catre acesta, precum si pe ipoteze rezonabile cu privire la riscurile aferente situatiei consumatorului pe durata contractului de credit sau dupa cesionarea creantelor”, se subliniaza in actul normativ.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul