top banner

Darea in plata nu a produs dezastrul anuntat de banci

01 Februarie 2017 | Autor: Conso

Darea in plata nu a produs dezastrul anuntat de reprezentantii sistemului bancar inca din faza de discutii pe marginea textului de Lege. O recunosc chiar ei, la un an de la cele mai sumbre predictii pe aceasta tema. Insa pun numarul redus de notificari depuse pe seama faptului ca a fost asteptata decizia Curtii Constitutionale cu privire la Lege. 
Potrivit lui Florian Neagu, director adjunct al Directiei Stabilitate Financiara din Banca Nationala a Romaniei (BNR), pana la finalul anului trecut au fost depuse aproximativ 6.400 de notificari de dare in plata, pentru credite care insumeaza in jur de 1,8 miliarde de lei, ceea ce reprezinta doar 2% din maximul posibil.
El a remarcat, de asemenea, ca ritmul de depunere a notificarilor s-a redus de la aproximativ 1.000 de dosare pe luna imediat dupa aparitia legii, la 100-150 pe finalui lui 2016.
Totodata, oficialul BNR a reamintit faptul ca, dupa ce initial, banca centrala a estimat ca riscul Legii darii in plata asupra sistemului bancar va fi unul semnificativ, estimarea fiind bazata pe draftul de lege, ulterior, la cea de-a doua evaluare, facuta dupa decizia Curtii Constitutionale, BNR a constatat ca riscul se mentine, dar ca intensitatea s-a diminuat sensibil.
Bancile se tem ca numarul de notificari ar putea sa creasca
Cu toate acestea, reprezenantul Bancii Nationale sutine ca institutia ramane vigilenta, pentru ca situatia ar putea sa se schimbe. „Monitorizam in continuare ce se intampla. Poate fi un moment de asteptare pentru mai multe clarificari, poate oamenii au asteptat sa treaca Sarbatorile, dar ar putea sa inceapa din nou (sa creasca numarul de notoficari –n.r.)”, a subliniat Neagu.
La randul sau, si presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, a admis ca volumul notificarilor pentru darea in plata a fost mult mai redus decat cel estimat initial.
Mai mult, desi a sustinut ca bancile au fost afectate de darea in plata si au pierdut clienti pentru ca au fost nevoite sa inaspreasca criteriile de creditare, prin majorarea avansurilor la ipotecare, Danescu a declarat ca, anul trecut, creditarea ipotecara a crescut cu 12,5%, la 58,44 miliarde lei., insa tot in baza creditelor "Prima Casa".
Afirmatiile au fost facute in cadrul unui eveniment in care avocatii bancilor au fost invitati sa explice punctul lor de vedere cu privire la motivarea CCR pe decizia referitoare la Legea darii in plata.
Ce spun avocatii bancilor despre motivarea CCR?
Acestia sunt de parere ca decizia CCR conduce la confuzii si ca practica din justitie va fi total neunitara.
 
Opinia lor vine in contradictie cu cea a avocatilor clientilor care considera ca motivarea Curtii Constitutionale revolutioneaza piata contractelor - in sensul bun al cuvantului.
In schimb, avocatii bancilor afirma ca hotararea CCR ridica o serie de intrebari fara raspuns, producand confuzie si nebuloasa printre avocati si judecatori.
Astfel, avocatii prezenti au sustinut la unison ca practica in domeniu va fi una total neunitara, recomandand bancilor sa negocieze cu clientii inainte sa ajunga in punctul ca instantele sa se pronunte pe dosarele deschise in baza Legii darii in plata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul