top banner

Curtea Constitutionala din Croatia valideaza legea conversiei

10 Aprilie 2017 | Autor: Conso

Curtea Constitutionala din Croatia (CCC) a respins solicitarea bancilor locale de a declara legea conversiei creditelor in franci elvetieni ca fiind neconstitutionala. In timp ce in Croatia conversia este considerata necesara, in Romania legea a fost invalidata de Curtea Constitutionala.
Astfel, croatii vor avea dreptul sa isi converteasca imprumuturile, insa in euro, la cursul istoric. Parlamentul croat a adoptat, in 2015, o lege care obliga bancile sa converteasca imprumuturile in moneda elvetiana in euro la cursul din momentul contractarii creditului.
Bancile din Croatia, comportament similar cu cele din Romania
Bancile care activeaza pe piata croata au contestat legea la Curtea Constitutionala, dar institutia a respins solicitarea acestora.
"O astfel de masura era necesara pentru a realiza un obiectiv legitim", a declarat seful institutiei, Miroslav Separovic, citat de Reuters.
In Romania, CCR a respins complet legea, trimitand debitorii in franci elvetieni in instanta pentru a obtine conversia sau pentru a isi reechilibra contractele in baza impreviziunii.
In Croatia, potrivit unor calcule realizate in momentul adoptarii legii, valoarea creditelor vizate de aceasta masura este estimata la circa 3,5 miliarde de dolari. Costurile conversiei trebuie suportate de banci, potrivit guvernului croat, in schimbul unor facilitati fiscale pentru a-si acoperi pierderile.
Potrivit Reuters, Banca Centrala de la Zagreb a imprumutat bancile comerciale cu aproape 1,2 miliarde de kuna (aproape 175 de milioane de dolari), pentru a le asigura lichiditatea necesara conversiei. Imprumutul pentru banci a fost oferit la o dobanda de 0,8% pe an. Banca centrala a estimat ca rezervele sale se vor diminua cu circa un miliard de euro din cauza conversiei.
In aceste conditii, costurile conversiei, potrivit Guvernului, se ridica la 6 miliarde de kuna (901 milioane de dolari), dar Banca Centrala sustine ca suma ar putea creste pana la 8 miliarde de kuna.
Pe de alta parte insa, ca si in Romania, bancherii sustin ca legea conversiei incalca prevederile legislatiei europene si acordurile bilaterale privind investitiile.
Cum a raspuns Guvernul croat la presiunile CE?
Recent, Guvernul croat a anuntat ca a fost avertizat de Comisia Europeana ca legea incalca reglementarile UE si a promis "sa faca tot posibilul pentru a preveni posibilele consecinte negative".
Majoritatea bancilor care activeaza in Croatia sunt detinute de institutii financiare din Europa Occidentala. Acestea au anuntat deja ca vor contesta legea si la Centrul International de solutionare a litigiilor de investitii (ICSID).
Anterior, bancile au informat ca o solutie sustenabila din punct de vedere legal ar fi una voluntara si bazata pe criterii clar definite, precum si pe impartirea costurilor.
Aproximativ 55.000 de croati au credite denominate in franci elvetieni in valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).
Majoritatea acestor credite a fost contractata in anii 2000, cand multe persoane din Europa Centrala si de Est au fost atrase de dobanzile reduse la creditele in franci. Intre timp, insa, aprecierea semnificativa a francului a dus la cresterea costurilor cu rambursarea creditelor in franci, iar guvernele din regiune au inceput sa caute solutii la aceasta problema.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul