Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cum se calculeaza pensia de stat?

Alina Branescu

AUTOR:

Alina Branescu
editor Conso.ro

Data publicarii:

Intrebare: Buna ziua.Am vechime in munca de 6 ani cu carte de munca (din 1996 pana in 2002).Din septembrie 2010 am incheiat contract cu casa de asigurari pentru contributia la pensia de stat, unde platesc 100 lei lunar. Am inteles ca perioada minima de contributie e de 15 ani, deci imi lipsesc 9 ani. As dori sa stiu la varsta de pensionare (60 ani), ce pensie voi avea? In prezent am 36 de ani. Voicu Nicoleta, Bucuresti

Raspuns: Incepand cu data inscrierii la pensie, cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie, potrivit Legii 19/2000.

Punctajul mediu anual reprezinta media punctajelor realizate in fiecare an. La randul lor, acestea se calculeaza prin insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna din anul repectiv, suma care apoi se imparte la 12.

Punctajul lunar se obtine prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile - sau dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale - la salariul mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.

Prin urmare, punctajul final poate fi cunoscut abia la finele perioadei de contributie.

La randul sau, valoarea punctului de pensie se modifica de la an la an. In prezent, acesta valoreaza 732,8 lei. Conform noului proiect privind legea pensiilor de stat, valoarea punctului de pensie va creste in ritm cu rata inflatiei in anii urmatori, ceea ce inseamna ca puterea de cumparare a pensiilor de stat va ramane al actualul nivel al puterii de cumparare.

In consecinta, in acest moment nu se poate determina care va fi pensia dumneavoastra la data inscrierii la pensie, avand in vedere ca elementele care stau la baza calcularii acesteia nu sunt cunoscute in prezent.

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook