top banner

Creditele neperformante intarzie scaderea marjelor de dobanda

12 Ianuarie 2011 | Autor: Marius Serban

Bancile evita sa scada prea mult ratele dobanzilor la credite, deoarece au inca de acoperit pierderi generate de creditele neperformante. Disponibilizarile si reducerile de salarii din sectorul public conduc la acumularea de noi credite neperformante, astfel ca marjele de dobanda s-ar putea mentine ridicate si in semestrul I.
In ultimii ani, ratele dobanzilor practicate de banci la credite si depozite au scazut continuu. In timp ce dobanzile de la depozite s-au redus mai rapid, cele de la credite au coborat mai lent, avand loc o majorare a marjelor de dobanda practicate de banci. Acest comportament a fost generat de nevoia de a-si acoperi pierderile generate de creditele neperformante, conform raportul de tara realizat de FMI.
Restantele vor continua sa creasca
Rata creditelor neperformante a avansat de la 2,8% in decembrie 2008 la 11,7% in septembrie 2010 si nu pare ca se va opri aici. Rata de neperformanta “este de asteptat sa continue sa creasca in prima parte din 2011 din cauza ritmului lent de revenire a economiei si a efectelor pe care reducerile salariale din sectorul public le vor avea asupra venitului disponibil”, se arata in raportul FMI.
Prin urmare, factorul principal care a dus la cresterea marjelor de dobanda la credite ramane in continuare activ. Din acest motiv, asteptata ieftinire a imprumuturilor pentru populatie ar putea fi amanata pentru partea a doua a anului.
Refinantarile ar putea accentua concurenta
Este insa posibil sa asistam la usoare reduceri de costuri si in prima parte din 2011, ca efect al unei concurente mai intense intre banci, in special, prin intermediul ofertelor de refinantare. Costurile mari suportate de multi imprumutati si eliminerea comisionului de rambursare anticipata reprezinta o buna oportunitate pentru banci de a atrage clienti cu un istoric bun de plata.
O alta evolutie favorabila este scaderea riscului de tara. Acesta este un motiv putin intemeiat, dar invocat in repetate randuri de bancheri ca obstacol in calea scaderii costurilor. Cotatiile CDS pentru obligatiunile romanesti au inregistrat scaderi importante in 2010, ajungand sub cele ale catorva state membre ale UE, remarca oficialii FMI.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul