Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Creditele ipotecare incep anul in forta

Autor: Conso |

Publicat in: Credite imobiliare

 

Anul 2018 se anunta prielnic pentru creditele ipotecare. Doar in prima luna a anului, bancile au acordat imprumuturi pentru locuinte in valoare de 620 de milioane de lei, cu 55% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Si asta in conditiile in care, in ianuarie, bancile nu au avut la dispozitie fondurile din programul Prima Casa.
 
In aceste conditii, datele BNR confirma tendinta de orientare a clientilor catre credite ipotecare clasice, mai ales ca programul Prima Casa se reduce, treptat, ca suma alocata.
 
Plafoanele, conditionate de portofoliul de credite
 
Mai mult, bancile au fost stimulate sa promoveze mai mult produsele proprii, avand in vedere ca, din acest an, plafoanele alocate fiecareia din garantiile acordate de stat sunt conditionate de portofoliul de credite ipotecare clasice. Mai exact, daca o banca are un volum de ipotecare clasice apropiat de cel de imprumuturi Prima Casa, va primi un punctaj mai mare pentru viitorul plafon. In cazul in care raportul credite Prima Casa/ipotecare clasice este subunitar, banca respectiva va primi punctaj maxim pentru urmatorul plafon. Cu cat raportul este mai mare, cu atat punctajul scade.
 
Totodata, reorientarea catre ipotecare are loc si in contextul discutiilor referitoare la cresterea dobabzilor, care ii afacteaza pe cei care au luat imprumut cu avans de 5% (deci au de rambursat mai mult la banca, cu dobanda) si la un grad ridicat de indatorare. Prin comparatie, cei care achita un avans mai mare (15% in cele mai multe cazuri), au o povara financiara mai mica.
 
Referitor la Prima Casa, exista si discutii pentru modificarea programului, astfel incat el sa aiba mai degraba caracter social, insa acestea inca nu au fost concretizate.
 
Ce banci au bani pentru Prima Casa?
 
Pe de alta parte, reducerea plafonului a inceput sa se produca. Pentru acest an, se aloca garantii totale de 2 miliarde de lei, in scadere cu 500 de milioane de lei fata de cel din 2017.

Ministerul Finantelor precizeaza ca plafonul a fost repartizat urmatorilor finantatori participanti in program: BRD, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Romaneasca, Unicredit, Bancpost, Garanti, Piraeus Bank, Marfin, Credit Agricole si Leumi Bank.

“In urma repartizarii sumei totale de 1.923.858.817 lei din plafonul total alocat pentru anul 2018 in favoarea celor 15 finantatori mentionati mai sus, va ramane o rezerva nealocata in suma totala de 76.141.183 lei, care va fi repartizata ulterior, in functie de necesitatile de garantare justificate de catre finantatori”, precizeaza Ministerul.

Noua strategie de alocare a plafoanelor se aliniaza cu reducerea graduala a interventiei statului in procesul de creditare ipotecara prin garantare, anuntata prin Strategia Programului Prima Casa 2017-2020, in contextul dezvoltarii pietei creditului ipotecar si a cresterii accesului populatiei la produsele standard ale bancilor, noteaza si FNGCIMM.

In plus, incepand din acest an, scade marja maxima de dobanda si pentru cei care isi construiesc o casa prin intermediul programului guvernamental, de la 2,5% la 2% peste indicatorul Robor la 3 luni, dupa ce anul trecut marja s-a redus la acelasi nivel pentru cumpararea de locuinte (marea majoritate a finantarilor acordate fiind pentru cumpararea de locuinte).

Alte articole din Credite imobiliare

Credite imobiliare

Creditarea populatiei ar putea fi limitata drastic

Banca Nationala a Romaniei (BNR) pregateste limitarea gradului de indatorare pentru creditele acordate populatiei. Pentru ipotecarele in lei, acesta va putea ajunge la maxim 55%, in cel mai fericit caz, daca este vorba de primul credit, iar dobanda este fixa pe cel putin 5 ani. La creditele de consum, limita este mult mai jos. Citeste mai mult

In ce conditii se pot sterge datele unui client din Biroul de Credit?

Incepand din data de 25 mai, dosarul de credit se subtiaza cu o hartie - acordul pentru verificarea la Biroul de Credit. Acesta nu va mai fi solicitat clientului, dar asta nu inseamna ca banca nu mai verifica istoricul acestuia. Pe de alta parte, in Biroul de Credit ar putea intra si recuperatorii de creante. Citeste mai mult

Opinii recente

de Mihai Stoicescu

"TEMA DE STUDIU SI DE LUARE AMINTE Am semnat un contract cu BCR BANCA PENTRU LOCUINTE in septembrie 2011 pe o durata de 5 ..."

Facebook