top banner

Creditele Bauspar expun clientii la riscuri mult mai mici

03 Iulie 2012 | Autor: Marius Serban

Clientii care au obtinut un credit Bauspar au sanse mult mai mici sa ajunga in situatia de a nu putea rambursa creditul, comparativ cu imprumuturile oferite de bancile comerciale. Bancherii explica aceste diferente prin modalitatea de selectare a clientilor.
Acordarea unui credit imobiliar sau de consum de catre o banca comerciala se face in baza unei analize care pune accent pe situatia financiara curenta a solicitantului. Perspectivele financiare ale clientului sunt mai greu de cuantificat.
De regula, bancile se asigura ca veniturile din ultimele luni sa fie la un nivel similar si presupun ca situatia se va mentine si pe viitor. Posibilitatea ca salariul sa scada a fost multa vreme ignorata de catre banci, astfel ca reducerile din ultimii ani au surprins atat clientii, cat si bancile. Aceste omisiuni se reflecta, in prezent, in numarul mare de credite cu restante.
Creditele Bauspar (acordate in baza contractelor de economisire-creditare) au insa o neperformanta mult mai scazuta. Mai putin de 0,1% dintre creditele acordate sunt neperformante, conform datelor publicate de Asociatia Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania.
Evolutii similare se observa in toate tarile unde acest sistem a fost implementat. In general, tarile unde creditele Bauspar sunt larg raspandite au traversat mai usor criza financiara, afirma Christian Konig, director juridic la Asociatia Bancilor pentru Locuinte din Germania. El arata ca acest sistem de creditare are un efect stabilizator asupra economiei, deoarece ofera finantari imobiliare chiar si pe timp de criza.
Comportamentul clientului este testat cativa ani
Reteta succesului este tocmai modalitatea de selectare a clientilor, potrivit asociatiilor de profil. Pentru a avea acces la un credit Bauspar, clientii trebuie mai intai sa economiseaca regulat timp de cativa ani. In felul acesta, ei demonstreaza ca au capacitatea financiara de a sustine plata ratelor la credit pe o perioada indelungata, mai ales ca rata este egala cu suma depusa lunar in perioada de economisire.
Astfel, daca poti economisi lunar o suma fixa de bani sunt sanse foarte mari ca sa poti plati ulterior aceeasi suma lunara, dar sub forma unei rate la credit. Acest lucru este posibil si datorita faptului ca ratele dobanzilor sunt fixe, iar creditele se acorda doar in moneda nationala. Prin urmare, nu pot aparea factori ca sa duca la cresterea ratei lunare.
Creditele Bauspar sunt putin utilizate in Romania, valoarea creditelor acordate fiind de numai 120 milioane lei, respectiv 0,1% din soldul creditelor pentru populatie acordate de banci.
O explicatie poate fi faptul ca acest sistem este inca la inceput, iar multi clienti sunt inca in perioada de economisire. Pana acum aproape 500.000 de persoane au incheiat un contract de economisire-creditare, iar reprezentantii bancilor pentru locuinte estimeaza ca numarul clientilor ar putea trece de 750.000 in 2015.
Daca in Romania, doar 2% din populatie avea un contract de economisire la sfarsitul lui 2011, in Germania, gradul de penetrare era de 36%. Sistemul de economisire-creditare are cea mai mare popularitate in Austria, unde 60% din populatie are un contract de acest tip.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul