top banner

Consumatorii europeni: Nimic din legislatia UE nu impiedica Romania sa adopte darea in plata

14 Martie 2016 | Autor: Conso

Legea privind darea in plata a fost subiectul unei ample dezbateri care a avut loc, luni, la Palatul Parlamentului, la care, insa, bancherii au refuzat sa participe, potrivit organizatorilor. Insa directorul Organizatiei Europene a Consumatorilor (BEUC), Monique Goyens, a transmis un mesaj de sustinere pentru adoptarea cat mai rapida a Legii.
„Indemn Parlamentul Romaniei sa confirme Legea darii in plata, care sa se aplice creditelor existente si viitoare si sa asigure aplicarea simpla, fara conditionari excesive. Nimic din legislatia UE nu impiedica Romania sa faca acest lucru. Este o oportunitate istorica de a proteja consumatorii romani de consecintele dramatice ale supraindatorarii - un lucru benefic pentru clienti, pentru familiile lor si pentru economie in general. Va rog, nu ratati aceasta oportunitate”, se arata in cuvantul transmis de Monique Goyens participantilor la dezbaterea organizata de Ziarul Bursa impreuna cu Comisia Juridica din Camera Deputatilor.
Potrivit acesteia, in urma crizei financiare, consumatorii au fost priviti, adesea, ca responsabili pentru situatia de supraindatorare in care au ajuns. Insa, in opinia lui Monique Goyens, la o analiza mai atenta, se observa multiple cauze ale fenomenului, iar printre acestea se numara practici de marketing agresive si necinstite.
 
Monique Goyens: Romanilor le este aplicat un tratament nedrept
„Afirmatia este adevarata, in mod special, in cazul Romaniei. Membrul nostru din Romania, APC, raporteaza ca multi consumatori depun eforturi pentru a-si plati ratele lunare, iar atunci cand iei in considerare ca, in aceasta tara, dobanzile sunt printre cele mai mari din Europa, in timp ce veniturile sunt printre cele mai scazute, intelegi ca este aplicat un tratament nedrept asupra consumatorilor romani”, a subliniat reprezentantul consumatorilor la nivel european.
Ea a mai subliniat ca, pana nu demult, Romania nu dispunea de masuri pentru a sprijini consumatorii cu dificultati financiare. „Dar Legea adoptata, recent, de Parlamentul dumneavoastra - datio in solutum (darea in plata –n.r.) - este un instrument important pentru remedierea situatiei. Suntem constienti ca legea este supusa unei examinari si, din partea Organizatiei Europene a Consumatorilor, as dori sa contribui la aceasta discutie, cu urmatoarele elemente: dreptul la datio in solutum ar trebui sa fie unul simplu - nu trebuie sa se impuna prea multe conditii, cum este, spre exemplu, relatia dintre datorie si veniturile clientilor. Daca sunt impuse prea multe conditii, legea nu va putea fi aplicata, iar consumatorii vor avea de suferit. Spania a avut o astfel de experienta, cand prea multe conditii au fost impuse, iar datio in solutum a fost implementata in numai 13% din cazuri. De regula, daca sursa supraindatorarii este oferirea iresponsabila de credite, clientul ar trebui sa aiba dreptul de a face apel direct la datio in solutum”, a mai spus Monique Goyens.
Legea din Spania, cu multe limitari, s-a dovedit injusta si depasita
La randul sau, Javier Contreras Forns, reprezentantul Asociatiei care-i reprezinta pe consumatorii de servicii financiare din Spania (ADICAE), prezent la dezbatere, a declarat ca o Lege a darii in plata cu multe restrictii nu este functionala, fapt dovedit de solutia adoptata in Spania.
„Legea darii in plata din Spania este injusta si depasita. Pana acum s-a incercat doar rezolvarea unor probleme punctuale , fara niciun impact. Sute de mii de oameni au ajuns foarte indatorati si si-au pierdut locuintele. (...) Guvernele si UE au incercat sa salveze bancile, ducand mii de familii in situatii dramatice", a spus Javier Contreras Forns.
 
Insa reprezentantul ADICAE a subliniat ca schimbarile si reformele din acest domeniu nu au putut impiedica adjudecarea locuintelor de catre banci, in majoritatea cazurilor, si nu au reusit sa conduca la o procedura simpla pentru reesalonarea datoriilor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul