top banner

Consumatorii acuza bancile de dezinteres fata de clienti

14 Martie 2016 | Autor: Conso

Umanizarea bancilor ramane o utopie in opinia clientilor si reprezentantilor acestora care au participat la o dezbatere pe tema Legii privind darea in plata organizata de Ziarul Bursa si Comisia Juridica din Camera Deputatilor. In opinia consumatorilor, faptul ca bancile nu au participat la discutii arata dezinteres fata de clienti.
Daniel Teodorescu, reprezentantul consumatorilor cu credite bancare a subliniat aptul ca, prin absenta lor, bancile transmit consumatorilor faptul ca nu sunt interesate de soarta lor.
Potrivit acestuia, lipsa de la dezbateri a bancherilor este "o confirmare oficiala ca ei nu fac altceva decat sa minta" si a bancile nu sunt deschise sa gaseasca solutii la problemele consumatorilor.
Legea privind darea in plata, trimisa in Parlament de presedintele Klaus Iohannis spre reexaminare la finalul anului trecut, a trecut de plenul senatului cu o serie de amendamente, cel mai important fiind cel care introduce un plafon maxim al creditelor epntru cei care vor sa apeleze la aceasta modalitate de stingere a creditului, respectiv 150.000 de euro.
Presedintele AURSF a solicitat intrarea Legii in Camera Deputatilor cat mai curand
In aceste conditii, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), Alin Iacob, a transmis, in cadrul dezbaterilor, un apel catre deputati sa ia Legea in dezbatere in cel mai scurt timp posibil, pentru a permite adoptarea, promulgarea si intrarea ei in vigoare chiar in cursul lunii aprilie.
Alin Iacob a precizat ca bancile au incercat "doar sa torpileze legea, au venit doar cu amendamente nerezonabile si cu cerinte inacceptabile”.
El  aminteste ca toti reprezentantii consumatorilor, impreuna cu initiatorul Legii, au fost de acord sa amendeze legea astfel incat sa prevada explicit ca ea se aplica doar consumatorilor, desi nici forma anterioara, criticata de oponenti, nu s-ar fi putut aplica samsarilor imobiliari.
„Legea va avea consecinte benefice asupra creditarii, fiind incurajata creditarea responsabila. Atunci cand bancile vor fi constiente ca doar locuinta reprezinta garantia creditului, nu vor mai acorda credite de orice valoare, ci doar la nivelul pe care il vor considera sustenabil pe termen lung, iar atunci cand vor trece la executarea silita, se vor asigura ca fac tot ce este necesar pentru a obtine pretul corect la vanzarea locuintei”, a mai spus Iacob.
Legea nu intra in aceasta saptamana in Comisia Juridica
Cu toate acestea, vicepresedintele Comisiei Juridice din Camera Deptatilor, Ciprian Nica, a declarat ca Legea nu va intra in aceasta saptamana la Comisie din cauza faptului ca un articol din regulamentul privind cererile de reexaminare a fost declarat neconstitutional. „Speram ca modificarile facute articolului declarat neconstitutional sa fie votate miercuri, in plen, pentru ca saptamana viitoare legea darii in plata sa vina la comisie, sa fie reexaminata si sa se depuna amendamente", a declarat Nica.
Pe de alt parte, el a spus ca, saptamana trecuta, a avut loc o intalnire cu bancile la Comisia pentru buget finante. „Nicaieri in lume bancile nu au un comportament atat de agresiv. Nu inteleg de ce tocmai la noi exista acest comportament", a subliniat Ciprian Nica.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul