top banner

Bancile iau cu asalt darea in plata

01 Februarie 2016 | Autor: Conso

Bancile lanseaza in lupta toate armele pentru a impiedica aparitia Legii privind darea in plata, avand in vedere ca presedintele nu mai are voie sa o respinga daca ajunge la promulgare. Dupa Raiffeisen Bank, si CEC Bank anunta ca va lansa un credit ipotecar ”greu de luat” care va include si darea in plata.
Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, care este si presedintele onorific al Asociatiei Romane a Bancilor, a anuntat ca banca va urma modelul bancilor americane, care acorda credite ipotecare cu optiunea de a da in plata casa achizitionata daca clientul nu-si mai poate plati ratele.
Insa, potrivit lui Ghetea, acest produs va avea cu siguranta un avans mult mai mare si niste conditii de creditare mult mai severe. Presedintele CEC mai spune ca aceasta este o masura de preventie pentru cazul in care apare Legea darii in plata cu amendamentele anuntat de initiatorul sau.
Anuntul CEC Bank vine la doar cateva zile dupa ce Raiffeisen Bank isi informa clientii ca a majorat avansul pentru creditele ipotecare clasice la 35% pentru lei si la 40% pentru euro.
Piperea acuza bancile de ”acord cartelar”
Avocatul Gheorghe Piperea catalogheaza actiunile bancilor ca fiind ”acord cartelar”. ”Iata dovada clara a practicii anticoncurentiale planificate de banci, in cadrul asociatiilor lor profesionale. Din pacate, la acest acord cartelar participa si CEC Bank, singura banca romaneasca (cu capital de stat - n.r.)”, sustine Piperea.
Acesta sustine ca va initia petitii si actiuni la Consiliul Concurentei si la Comisia Europeana pentru a reclama aceste practici. ”Asa cum v-am mai spus, exista precedentul Clubul Lombard, unde bancile austriece au fost sanctionate cu citeva zeci de millioane de euro fiecare pentru practici concentrate (cartelare) anti-concurentiale. Reamintesc, de asemenea, ca amenda pentru astfel de practici este, conform legii romane, de maxim 10% din cifra de afaceri a fiecarui pariticipant la carte”, a mai spus Piperea.
Amendamentele la Lege au fost depuse deja in Senat
Proiectul privind darea in plata va reintra in dezbatere parlamentara luna aceasta, iar initiatorul actului normativ, Daniel Zamfir, a anuntat deja ca a depus, saptamana trecuta, la Senat amendamentele de modificare a legii. Printre cele mai importante schimbari se numara schimbarea sintagmei “persoana fizica” cu “consumator”, cu scopul de a elimina suspiciunile ca legea este destinata speculatorilor imobiliari.
Un alt amendament vine sa modifice obligatiile de plata actuale ale debitorilor executati silit de catre banci, in sensul ca initiatorul vrea sa extinda beneficiile legii si pentru persoanele fizice care si-au pierdut bunul ipotecat, dar au in continuare datorii de la banci, din cauza faptului ca banii obtinuti din executarea casei nu au acoperit integral creditul. In forma initiala adoptata, de lege ar fi beneficiat si cei care sunt in executare silita, dar nu au pierdut inca bunul ipotecat.
Zamfir a propus si modificarea termenului pana la care clientul poate notifica banca, de la 15 la 30 de zile, astfel incat cele doua parti au mai mult timp de negociere pana sa se ajunga la darea in plata.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul