top banner

Bancile de locuinte doresc sa acorde imprumuturi mai mari fara garantii ipotecare

26 Mai 2011 | Autor: Alexandra Popa

Cadrul legal de economisire-creditare ar deveni mai flexibil daca imprumuturile mai mari de 40.000 lei s-ar putea acorda si pe baza de garantie financiara in loc de ipoteca. In acest sens, reprezentantii bancilor vor avea discutii cu oficialii BNR pentru a vedea in ce masura se pot ajusta normele aplicabile creditelor acordate in acest sistem.
Bancile pentru locuinte doresc sa faca produsele de economisire-creditare mai usor de obtinut de catre clienti. Una din masurile propuse este inlocuirea garantiilor ipotecare cu garantii financiare.
In momentul de fata, pentru creditele mai mari de 40.000 lei (aproximativ 10.000 euro) bancile trebuie sa solicite instituirea unei garantii ipotecare. In schimb, in Austria, ipoteca este solicitata doar pentru credite mai mari de 25.000 euro.
Bancile autohtone ar dori ca si pentru credite mai mari de 10.000 euro sa existe o alternativa la garantia ipotecara, care presupune costuri insemnate pentru clienti cu taxele notariale.
O solutie pe care o vad bancherii ar putea fi acordarea de imprumuturi pe baza de garantii financiare. Acestea sunt utilizate si in cazul Programului Prima Casa si pentru acordarea de credite pentru reabilitarea termica a cladirilor.
“Cadrul legal este in regula, nu trebuie aduse schimbari, poate doar cateva mici ajustari. Vom avea discutii cu BNR pentru a vedea daca s-ar putea acorda imprumuturi si pe baza de garantii financiare”, a precizat Erwin Bernhard, vicepresedinte BCR Banca pentru Locuinte.
Conform normelor BNR, gradul de acoperire cu garantii la nivelul intregului portofoliu trebuie sa fie in permanenta de 60%, ceea ce impiedica bancile sa acorde multe credite de valori mici, negarantate.
“Trebuie sa avem grija sa existe un echilibru intre creditele reduse, negarantate, si cele de valori mai mari, pentru care se instituie ipoteca”, au precizat si reprezentantii Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul