top banner

ANPC promite controale la toate bancile care au dat credite in CHF

19 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) va controla toate bancile care au acordat credite in franci elvetieni (CHF), a anuntat presedintele institutiei, Bogdan Pandelica, prezent in Comisia Economica din Senat. Autoritatea a amendat, deja, Raiffeisen Bank pentru practici incorecte in acordarea unor astfel de imprumuturi.
Presedintele ANPC a mai declarat, in cadrul audierilor din Comisia Economica a Senatului, ca institutia va finaliza un ordin de incetare a practicilor comerciale incorecte constatate la Raiffeisen Bank in privinta majorarii dobanzilor la creditele in franci elvetieni, iar efectul ar trebui sa fie revenirea la dobanda din primul an de creditare.
Totodata, Pandelica sustine ca din contractele de credit in CHF ale Raiffeisen Bank va trebui sa fie eliminate clauzele care presupun aplicarea acestor practici, respectivele contracte urmand sa revina la forma initiala, iar banca sa emita un nou grafic de rambursare.
"ANPC a constatat ca Raiffeisen nu doar ca nu a informat clientii cu privire la riscurile creditelor in CHF, ci, mai mult decat atat, a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobanda mica. Controlul trebuie extins la toate bancile care au dat credite in CHF, pentru ca toate cele opt banci au mers pe acelasi scenariu", a declarat si senatorul Daniel Zamfir.
Totodata, Zamfir a solicitat presedintelui ANPC sa emita rapid ordinul de eliminare a practicilor inselatoare constatate la Raiffeissen Bank. “E bine de stiut ca odata emis ordinul, banca va fi obligata sa elimine din contracte clauzele abuzive identificate de ANPC”, a mentionat Zamfir.
Cate reclamatii primeste ANPC de la clientii nemultumiti de banci?
Potrivit ANPC, Raiffeisen a prezentat un produs cu o dobanda favorabila, pe care apoi a crescut-o de la 4,9% la 5,9%.
Autoritatea considera ca banca a prezentat produsul ca fiind unul sigur, stabil, cu o dobanda mica, iar neinformarea corecta a consumatorilor i-a determinat pe acestia sa ia o hotarare pe care altfel nu ar fi luat-o.
Pe de alta parte, presedintele ANPC a declarat recent ca Autoritatea primeste zilnic in jur de 40-50 de sesizari de la consumatori nemultumiti de relatia cu institutiile financiar-bancare si nebancare.
Astfel, intr-un an si jumatate s-au adunat 16.000 de reclamatii, potrivit lui Bogdan Pandelica. Potrivit acestuia, avand in vedere situatia, bancile au fost obligate sa le asigure clientilor toate informatiile necesare in vederea accesarii in cunostinta de cauza a unui credit.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul