top banner

9 din 10 dezvoltatori care au solicitat bani de la banca au fost refuzati

16 Septembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Un studiu Colliers releva faptul ca mai putin de 10% din dezvoltatorii care au solicitat un credit de la banca in 2010 au si primit finantarea necesara.  Motivele pentru care nu s-au calificat au fost conditiile restrictive impuse de catre banci si asteptarile dezvoltatorilor de a beneficia de conditii similare cu cele din anii precedenti crizei.
Printre cerintele bancilor s-au regasit: existenta unei contributii proprii a dezvoltatorului intre 50% si 80% din valoarea totala a costurilor de constructii, dar si asigurarea unui procent de preinchirieri de 70-80%.
“Cu toate acestea, acolo unde exista dezvoltari imobiliare in conditii favorabile cerintele de mai sus pot fi partial negociate in special in provincie, unde inca exista cerere pentru cladiri de birouri sau sunt in curs proiecte ale companiilor cu experienta in aceasta piata, care beneficiaza de sustinere financiara”, au precizat analistii Colliers.
Pe de alta parte, marjele dobanzilor oferite de banci sunt intre 4% si 6% peste Euribor, mult mai mari decat cele inregistrate inainte de criza financiara, intre 1% si 2%.
Bancile se orienteaza catre proiecte mici si clinici
Bancile s-au orientat catre proiecte imobiliare de mici dimensiuni, cu bugete de dezvoltare intre 3 si 10 milioane euro si catre clinici medicale.
“In urma studiului efectuat, desi estimam o crestere a interesului pentru finantari de spatii comerciale de tip Food, Do It Yourself, Discount, s-a remarcat in mod surprinzator faptul ca bancile au avut preferinte uniforme pentru proiecte cu destinatii diferite: cladiri de birouri, dezvoltari comerciale, hoteluri, cat si cladiri rezidentiale”, au precizat reprezentantii Colliers.
In functie de segmentul finantat, s-a remarcat o atentie sporita pentru sectorul de sanatate. De asemenea, conform studiului, un volum crescand al cererilor de refinantare s-a inregistrat pentru proiectele aflate in dificultate, posibila cerere fiind asteptata mai ales din partea acelor proiecte in care deja exista o finantare pentru terenurile aferente.
“In aceste conditii, este putin probabil ca partea a doua a anului 2010 sa inregistreze o tendinta de crestere. Totusi, avand in vedere numarul mare de proiecte care ar putea sa indeplineasca conditiile solicitate de catre bancile finantatoare, cat si posibilitatea ca entitatile bancare sa accepte si sa se adapteze la conditiile pietei, credem ca este posibil ca piata sa inregistreze o schimbare pozitiva incepand cu 2011”, este concluzia trasa de autorii studiului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul