top banner

5 avantaje la achizitia unui imobil nou

10 Februarie 2012 | Autor: Alexandra Popa

5 avantaje la achizitia unui imobil nou

Preferinta pentru locuinte nou construite in cadrul proiectelor puse la punct de dezvoltatori imobiliare a fost in ultimii ani controverstata. Totusi, atunci cand clientii aleg cu grija dezvoltatorul si citesc cu atentie toate clauzele contractuale, un imobil nou aduce o serie de avantaje fata de unul vechi.
1.    Flexibilitate in alegerea finisajelor si nu numai. In cazul in care imobilul se contracteaza in faza de constructie, unii dezvoltatori dau posibilitatea clientilor sa aleaga intre diverse finisaje sau chiar pot opta pentru diverse impartiri ale camerelor (ex. renuntarea la un perete).
Aceasta optiune scuteste atat timp cat si bani in comparatie cu situatia in care se achizitioneaza un apartament vechi, ce indeplineste toate caracteristicile dorite, in afara de finisaje. Costurile de inlocuire pot ajunge la niveluri importate, chiar peste 10% din pretul achizitie.
Totusi, clientii trebuie sa fie foarte atenti cand negociaza cu dezvoltatorul, pentru a beneficia de materiale de calitate si este recomandat sa se urmareasca evolutia lucrarilor.
2.    Rate direct la dezvoltator. In incercarea de a vinde imobile construite, dezvoltatorii au recurs la o serie de variante si optiuni de finantare. Clientii pot plati rate direct la dezvoltator, sub forma de chirie, urmand ca la achitarea unei sume suficient de mari sa se incheie contract de vanzare-cumparare.
Solutia poate fi potrivita pentru cei care nu se incadreaza la un credit bancar, dar poate fi mai scumpa.
3.    Garantie pentru diversele vicii ale locuintei. Contractele semnate intre dezvoltatori si clienti includ in general si oferirea unei garantii pentru diverse vicii ale apartamentului. Spre exemplu, daca se sparge o teava in perioada de garantie, dezvoltatorul o va inlocui fara costuri suplimentare pentru client.
In plus, cumparatorii sunt protejati de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) iar daca au nemultumiri in legatura cu imobilul achizitionat si nu reusesc sa ajunga la o intelegere cu dezvoltatorul pot face o reclamatie catre Autoritate.
Acest lucru nu este valabil si in cazul in care se achizitioneaza un imobil vechi, de la un proprietar persoana fizica.
4.    Obtinerea unui credit mai mare sau in conditii preferentiale. In cazul in care se merge pe varianta finantarii prin credit, exista o serie de facilitati. Spre exemplu, anumiti dezvoltatori au incheiate conventii cu diverse banci pentru acordarea de conditii preferentiale clientilor, spre exemplu dobanzi mai mici. De asemenea, si procedura de acordare, in special obtinerea documentelor imobilului, este mai usoara.
Totusi, exista si posibilitatea ca alte oferte de credit, de la alte banci sa fie chiar mai avantajoase decat oferta speciala. De aceea, este indicat ca intotdeauna sa se realizeze o comparatie a tuturor ofertelor de credite imobiliare.
Pentru cei care se indreapta catre un credit prin programul Prima Casa si incheie cu dezvoltatorul un contract de constructie, pot beneficia de o suma mai mare, de pana la 66.500 euro.
5.    TVA redus la 5%. Pe langa protectia oferita de ANPC, achitia unei locuinte de la un dezvoltator, persoana juridica, aduce si avantaje fiscale.
Mai exact, pentru imobilele cu pretul de pana la 380.000 lei si o suprafata de cel mult 120 mp, TVA-ul este redus la 5% in loc de 24%.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul