Scutirea impozitului pe castigurile din capital ofereau fondurile mutuale inca un atu in fata dobanzilor depozitelor bancare. Guvernul a aplicat insa acelasi tratament si pentru depozite.
Chiar si asa, fostul presedinte al BCR Asset Management este de parere ca fondurile de obligatiuni vor fi mai rentabile in 2009, comparativ cu dobanzile oferite de depozitele bancare.
Acesta considera ca anul viitor Banca Nationala a Romaniei (BNR) va actiona in sensul reducerii dobanzii de politica monetara.
Implicit, acest lucru va avea ca efect reducerea dobanzilor oferite de banci la produsele de economisire. Astfel, in viziunea acestuia, pe termen mediu si lung, fondurile mutuale vor fi mai profitabile pentru investitori.
“Cand va scadea dobanda de politica monetara si cat de tare, nu se poate spune, insa e posibila o miscare destul de agresiva din partea BNR. Avantajul ofertei fondurilor de obligatiuni se va vedea probabil incepand cu prima jumatate a anului urmator”, afirma Dragos Neacsu.
Evolutia randamentelor fondurilor poate fi urmarita pe Conso.ro/compara_fonduri.html.
Investitorii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incaseaza, si anul acesta, dividende generoase de la companiile de stat listate. Acestea au primit, si pentru 2018, “recomandarea” de la Guvern de a acorda dividende pana la limita a 90% din profitul inregistrat anul trecut. Majoritatea companiilor au si anuntat ca se conformeaza. Citeste mai mult
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat proiectul de norma pentru aplicarea Ghidului ESMA privind cerintele de guvernanta ale produselor MiFID II. Documentul se adreseaza institutiilor care vand astfel de produse si contine reguli clare de expunere a acestora, pentru o mai buna protectie a investitorilor. Citeste mai mult