top banner

Creditul obtinut pentru cumpararea unei case s-a injumatatit

17 Noiembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Cei care se intereseaza in prezent de un credit imobiliar la unitatile bancii se lovesc de o situatie dezolanta. Suma maxima ce o pot obtine s-a injumatatit fata de cea comunicata in urma cu numai doua luni. Multi dintre consilierii bancari au ajuns chiar sa recomande solicitantilor sa mai astepta pana anul viitor, daca doresc un credit.
 
Conso.ro a reluat turul call center-urilor principalelor banci din tara solicitand o simulare pentru un credit ipotecar. Raspunsurile obtinute au oferit o imagine mai mult decat surprinzatoare: o familie formata din doi tineri ce castiga impreuna 5.000 lei pe luna nu isi mai poate cumpara apartamentul dorit prin credit, fiind nevoiti sa se rezume la ceva mult mai ieftin.
 
In medie, suma pe care acestia o pot contracta a scazut cu 45 % in numai doua luni. Daca in septembrie o familie care castiga 5.000 lei pe luna putea obtine un credit de peste 150.000 euro, acum abia daca mai poate imprumuta 80.000 euro, in cel mai bun caz. In general, bancile nu dau, in baza unui astfel de venit, credite mai mari de 50.000-60.000 euro.
 
Situatia este cauzata, pe de o parte, de restrictiile impuse de BNR prin noul regulament, in special in privinta gradului maxim de indatorare si, pe de alta parte, de tensiunile aparute pe piata monetara.
 
Bancile au redus gradul maxim de indatorare si au impins in sus dobanzile, scumpind un credit ipotecar in euro cu aproape 2 puncte procentuale.
 
Clientii au sanse sa obtina imprumuturi mai mari de la BCR, BRD si Bancpost, reiese din studiul de piata efectuat de Conso.ro.
 

Euro ramane moneda preferata

 
Putini sunt consilierii de la call-center sau din agentii care nu au oferit ca cea mai buna solutie de creditare moneda europeana, atunci cand li s-a cerut parerea.
 
Ca argument principal a fost adusa rata dobanzii mai redusa decat decat cea aferenta unui credit in lei. "Nu recomandam creditul in lei nimanui. Este mai scump", ne-a spus o doamna de la una din bancile contactate.
 
De asemenea, riscul valutar este pe buzele tuturor dar nu in aceeasi acceptiune in care il vede guvernatorul BNR.
 
"Cum sa zic, e bine sa faceti creditul in moneda in care il utilizati (n.r. - in care se face plata catre vanzator)", ne-a recomandat un consilier de credite, sustinand ca exista un "risc valutar" cand vom transforma sumele din lei in euro, in situatia in care ne indreptam catre un credit in moneda nationala.
 
Astfel, daca leul se deprecieaza la momentul tranzactiei, exista riscul ca schimbul valutar sa ne aduca mai putini euro in cont decat am anticipat.
 

Bancile asteapta sa treaca criza

 
Majoritatea bancilor contactate au recunoscut ca ofertele prezentate nu sunt printre cele mai bune din cauza noilor norme sau a crizei financiare. Dar, consilierii sunt optimisti si preconizeaza ca in 2009 vom asista din nou la oferte generoase din partea institutiilor pe care le reprezinta. 
 
"Criza financiara a redus drastic creditarea si gradul maxim de indatorare a scazut la 35%, dar la inceputul anului s-ar putea sa se relanseze si sa creasca la peste 50% (n.r. -gradul de indatorare)", ne-a dezvaluit unul dintre consilierii de credite.
 
Mai mult, o parte din cei cu care am vorbit recomanda clientilor sa mai astepte cateva luni pana sa depuna dosarul pentru un credit ipotecar, dar sa nu stea cu banii de avans blocati. Sfatul acestora este depunerea sumelor intr-un depozit.
 
Suma maxima imprumutata la un credit ipotecar (pentru un venit lunar de 5.000 lei)
Banca
sep. 2008
nov. 2008
Perioada de acordare
BCR
100.000 euro
70.000 euro
30 ani
BRD
130.000 euro
80.000 euro
30 ani
UniCredit Tiriac Bank
91.900 euro
48.000 euro
30 ani
Volksbank
107.000 euro
52.700 euro
30 ani
Bancpost
88.000 euro
76.000 euro
35 ani
Alpha Bank
130.000 euro
72.000 euro
35 ani
Millennium Bank
106.000 euro
60.000 euro
30 ani
Piraeus Bank
87.000 euro
41.000 euro
30 ani
RBS
156.000 euro
60.000 euro
30 ani

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul