top banner

BRD creste dobanzile si extinde perioada de rambursare

11 Noiembrie 2008 | Autor: Adriana Staicu

Pentru a limita efectele noului regulament privind creditele, BRD a extins perioada de rambursare a imprumuturilor. Totodata, banca a scumpit costul creditelor in lei si euro si a devenit mai prudenta in politica de garantare.
 
Banca vine in sprijinul clientilor care doresc sa contracteze o suma de bani in vederea achizitiei unei locuinte. Avand in vedere ca noul regulament BNR reduce suma maxima imprumutata de un client, banca a decis sa contracareze aceasta masura prin extinderea perioadei maxime de rambursare.
 
Perioada de creditare poate ajunge acum pana la 35 de ani in cazul creditelor imobiliare si pana la 30 de ani in cazul creditelor de consum cu garantie ipotecara.
 
Pe de alta parte, banca a devenit mai prudenta in acordarea creditelor de nevoi personale cu ipoteca. Gradul de acoperire cu garantii a crescut cu 10 puncte procentuale, pana la 130% din valoarea creditului, in cazul imprumuturilor acordate clientilor ce au un cont activ de minim 3 luni la BRD
 
Pentru persoanele ce nu au o relatie curenta cu banca, gradul de acoperire cu garantii a crescut cu 20 de puncte procentuale, ajungand la 140%.
 
Garantiile acceptate de banca pentru acordarea creditului sunt depozitele colaterare, ipoteca sau scrisoarea de garantie bancara, dupa caz.
 

Dobanzi in crestere

 
In plus, banca a operat majorari de dobanda la creditele din portofoliu. Marja de dobanda practicata de BRD peste indicii monetari de referinta a crescut cu 0,5 puncte procentuale la euro si cu 0,25 puncte procentuale la lei.
 
Rata dobanzii aplicata creditelor garantate cu ipoteca variaza in functie de valoarea indicatorilor Euribor, Robor sau Libor.
 
In functie de nivelul avansului, BRD impune la creditele ipotecare o marja cuprinsa intre 3,25-4,25% peste Euribor la finantarile in euro si o marja de 0,55-1,25% peste Robor la finantarile in lei.
 
La creditele de consum, rata dobanzii in lei a urcat cu pana la 4,6 puncte procentuale si variaza intre 14,5% si 18.25%, in functie de perioada de acordare. Dobanzile se modifica in functie de evolutia pietei, acestea nefiind indexate dupa indicii monetari.
 
Totodata, BRD a ridicat cu 0,05 puncte procentuale comisioanele de administrare aplicate creditelor garantate cu ipoteca si celor de consum.
 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare
Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Protectia debitorilor cu probleme este stipulata intr-o noua OUG

Minsterul Economiei a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta privind administratorii si cumparatorii de credite, urmarind transpunerea in legislatia interna a Directivei UE 2167/2021, proiect in care se regasesc si masuri concrete pentru protectia debitorilor.

23 Noi 2023 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul