top banner

Reguli mai stricte in cresterea dobanzilor la credite

03 Decembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Modificarile de legislatie initiate de ANPC pentru protejarea clientilor institutiilor de credit au fost publicate in Monitorul Oficial. Prevederile adoptate impun mai multa transparenta in modificarea dobanzilor la credite, dar nu contin si solutiile propuse de ANPC in problema rambursarii anticipate sau a dobanzilor penalizatoare.
 
Forma finala adoptata de guvern respecta in mare masura propunerile initiale ale ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor.
 
"Este o mare realizare a noastra. Am pus la punct un pachet de modificari de legi benefice pentru consumatorul de servicii financiar bancare", a precizat Gheorghe Ciubotaru, vicepresedintele ANPC.
 
Bancile nu vor avea voie sa modifice comisioanele pe parcursul derularii contractului de credit, iar orice schimbare a nivelului dobanzii va trebui facuta in functie de un indice al pietei sau dupa o dobanda de referinta unica a bancii, prin act aditional.
 
Chiar si aceasta dobanda de referinta (prime rate) are o variatie maxima, stabilita prin contract. Propunerea initiala a Asociatiei Romane a Bancilor a fost ca prime rate sa nu depaseasca cu 5 puncte procentuale valoarea Robor, in cazul imprumuturilor in lei.
 
Totusi, in urma negocierilor dintre ANPC, Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Ministerul Economiei si Finantelor o parte dintre prevederile initiale au fost modificate sau chiar eliminate.

Rambursarea anticipata nu a fost solutionata

 
Forma initiala propusa de ANPC a suferit cele mai importante schimbari in cazul rambursarii anticipate.
 
Conform noilor prevederi, comisionul de rambursare in avans se va determina "in stransa legatura cu pierderile creditorului (n.r. banca sau IFN) aferente rambursarii anticipate si nu trebuie sa constituie un obstacol disproportionat in exercitarea dreptului consumatorului de a plati in avans creditul".
 
Modul in care se va determina aceasta legatura nu este insa prevazut, lasand loc la interpretari si adaptari in functie de fiecare situatie.
 
A fost eliminata si o alta prevedere importanta propusa in aceasta vara de ANPC. Conform acesteia, clientul avea dreptul de a se putea refinanta de la o alta banca fara a plati comision de rambursare anticipata, in cazul in care nu era de acord cu modificari propuse de banca pe parcursul derularii imprumutului. 
 
In prezent, unele banci impun comisioane de plata in avans de pana la 5% - 7%, indiferent de momentul in care se face plata, in timp ce alte institutii solicita un astfel de cost numai in primii ani de derulare a imprumutului.
 
Explicatia data de curand de un presedinte de banca consta in faptul ca fiecare institutie suporta un cost pentru atragerea clientului, cost ce este recuperat in timp, prin plata de catre client a dobanzilor si comisioanelor aferente.
 
In cazul in care, la scurt timp de la contractarea imprumutului clientul renunta, comisionul de rambursare anticipata are menirea sa acopere costurile initiale.
 
Din 2010 insa, si bancile din Romania vor trebui sa respecte prevederile noii directive pentru creditul de consum, adoptata de Parlamentul European. Conform acestora, comisionul de rambursare anticipata va putea fi de maxim 1% si numai in cazul in care rata dobanzii la credit este fixa. Prin urmare, creditele cu dobanzi variabile se vor putea rambursa integral fara nicio penalizare.
 

Dobanzile restante pot genera penalizari

 
De asemenea, guvernul s-a dovedit mai darnic cu bancile decat ANPC si in alte aspecte, modificand propunerea legislativa initiala.
 
Articolul ce consemna ca "in cazul in care consumatorul intarzie la plata ratelor scadente mai putin de 90 zile, furnizorul de servicii financiare va putea aplica dobanzi penalizatoare doar pentru partea de credit restanta", nu este prezent in noile prevederi.
 
Astfel, practica bancilor din prezent, prin care unele aplica dobanzi penalizatoare de pana la 40% la intreaga suma restanta (inclusiv dobanzile aferente) nu va fi eliminata.
 

ANPC va pune la punct un serviciu de supraveghere financiara

 
In cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a fost aditionat un nou serviciu de supraveghere si consiliere pentru serviciile financiare. Acesta este subordonat direct presedintelui si va avea atat atributii de consiliere, cat si de modificari legislative sau de control la unitatile bancare.
 
"Serviciul de consiliere pe care conducerea institutiei l-a format vrea sa dea un semnal ca problema protectiei consumatorului de servicii financiare este foarte importanta si merita o maxima atentie", a declarat Mihail Meiu, director in cadrul ANPC, precizand ca noul serviciu va da o mai mare putere autoritatii.
 
Noua structura a fost introdusa prin hotarare de guvern in data de 27 noiembrie. Conform acesteia, ANPC va pune in aplicare noile prevederi in termen de doua zile de la data intrarii in vigoare.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul