top banner

Romania are cei mai costisitori functionari publici

14 Mai 2009 | Autor: Marius Serban

Contribuabilii romani sustin plata unor salarii exagerate pentru angajatii din administratia publica si armata. Ei castiga aproape dublu decat media pe economie, in timp ce in Occident, raportul este de aproape 1:1. In UE, sunt state dezvoltate in care nici bancile nu isi permit sa plateasca diferente atat de mari fata de media pe economie.
Atunci cand o persoana doreste sa isi cumpere o casa trebuie sa se adapteze dupa bugetul familial. Cu totii ne-am dori vila cu piscina, dar nu toata lumea si-o poate permite. Astfel ca in functie de buget, fiecare isi adapteaza cererea dupa posibilitati.
Asa ar trebui sa stea lucrurile si in cazul salariilor bugetarilor. Ele trebuie sa fie ajustate la posibilitatile economiei, pentru ca sunt finantate din taxele si impozitele pe care le suporta contribuabilii.
Desi ne-am dori sa avem salarii la fel de mari ca nemtii, economia noastra nu este la fel de competitiva, astfel ca nu poate sustine plata unor venituri atat de mari.
Salariile functionarilor publici nu respecta insa nici pe departe constrangerile bugetare si sunt disproportionat de mari comparativ cu posibilitatile economiei noastre.

La dolce vita pe banii contribuabililor

Potrivit datelor Eurostat, salariatii din administratia publica, aparare si asigurari sociale in sistemul public incaseaza venituri brute anuale aproape duble decat media pe economie. Iar situatia nu este deloc normala.
In multe din noile state membre, diferenta este si acolo ridicata, dar nu ating discrepantele de la noi. In Letonia si Bulgaria se mai observa o diferenta de aproape 50%, iar in Cehia si Slovenia – de pana in 20%.
In economiile dezvoltate, salariile din sectorul public sunt aliniate insa la media pe economie. In Marea Britanie, de pilda, functionarii publici si cei din armata castiga cu 3% mai putin pe an decat media pe economie, iar in Suedia si Danemarca cu 7-8% mai mult.
Aceasta este de fapt situatia fireasca, deoarece nu este normal sa taxezi firmele si populatia exagerat cu scopul de a sustine functionari publici de lux.

Nu toti bugetarii sunt favorizati

E bine de stiut ca nu toti bugetarii sunt platiti asa de bine ca cei din administratia publica si armata. In educatie, castigul anual este cu 14% mai mare decat media pe economie, situatie ce nu difera foarte mult de ce se intampla in alte tari. De exemplu, in Marea Britanie si Spania, castigurile sunt putin sub media pe economie.
La fel, angajatii din sanatate sunt platiti in conformitate cu cat isi permite economia. Castigul anual este cu 10% mai mic decat media pe economie, la fel cum se intampla si in tari precum Suedia sau Danemarca.
Prin urmare, modul de salarizare in sectorul public difera semnificativ de la o tara la alta, insa diferentele nu se abat de regula cu mai mult de 10-15% de la media pe economie.

Bancile occidentale nu sunt atat de generoase ca guvernul roman

In sectorul privat, in schimb, salariile sunt mult mai strans corelate cu performanta economiei nationale, ba chiar putin subdimensionate in anumite sectoare. Angajatii din industrie, de exemplu, castiga la noi cu 10% mai putin decat media pe economie, in timp ce in statele dezvoltate, nu exista aproape nicio diferenta.
In zona serviciilor, insa, castigurile sunt egale cu media pe economie, tendinta care predomina in toata UE.
Un sector unde salariatii sunt platiti cu mult peste media pe economie este cel al intermedierilor financiare. In Romania, ei castiga pe an de 1,5 ori mai mult decat un salariat mediu. Diferente apropiate se mai intalnesc in Bulgaria (120%), Letonia (115%) si Cehia (102%).
In economiile asezate, ecartul este si de aceasta data mult mai mic. In Marea Britanie, bancherii castiga cu 80% mai mult decat media pe economie, in Suedia cu 50%, iar in Danemarca - cu numai 30%.

In concluzie, generozitatea de care statul roman da dovada in salarizarea functionarilor publici, nu si-o permit nici macar bancile din statele dezvoltate.

           

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul