top banner

Dezvoltatorii imobiliari tin cu dintii de preturi

25 Septembrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

Criza internationala a alungat investitorii straini care cumparau en gross locuinte in noile proiecte rezidentiale. Confruntati cu scaderea vanzarilor, dezvoltatorii au inceput fie sa amane termenele de predare sau fie sa ofere dotari suplimentare, cu scopul de a evita reducerea preturilor.
 
Dezvoltatorii imobiliari se vad pusi in ultimele luni in fata unei situatii de neconceput in urma cu numai un an. Cu toate ca potentialul de crestere este mare, fuga investitorilor straini si scaderea puterii de cumparare a populatiei pune presiune pe reducerea preturilor.
 
"Este o greseala in a crede ca piata imobiliara romaneasca nu este afectata de criza internationala", a declarat Maximilian Mendel, consultant la REAS, companie poloneza specializata in consultanta imobiliara.
 
Acesta este de parere ca nu toti dezvoltatorii vor recurge la reducerea preturilor pentru a face fata cererii in scadere, ci vor implementa noi strategii.
 
Amanarea termenelor de predare
 
"Cei care gasesc surse alternative si puternice de finantare vor prefera sa astepte si nu sa scada preturile de vanzare. Exista insa si dezvoltatori care se bazeaza pe finantarile primite de la cumparatori, iar aceia vor fi nevoiti sa reduca pretul", a continuat Mendel.
 
Astfel, tendinta de a amana constructia si predarea imobilelor din cartierele rezidentiale se face deja simtita. Pentru 2008 a fost anuntat la inceputul anului un total de cel putin 6.000 de locuinte noi, dar in prezent se previzioneaza ca numarul acestora va fi de 4.000 - 4.500.
 
In Polonia, multi dezvoltatori rezidentiali s-au reorientat catre fondurile de investitii private pentru a obtine sursele de finantare necesare continuarii proiectelor.
 
Casa la pachet cu masina
 
O alta metoda prin care dezvoltatorii spera sa mentina in piata preturile actuale este adaugarea unor noi facilitati proiectelor.
 
Daca accepta conditiile de pret, clientii pot primi bonus o masina, mobila de bucatarie sau finisaje superioare celor standard.
 
Dezvoltatorii prefera sa faca un efort financiar suplimentar pentru a-si imbunatati oferta decat sa scada pretul.
 
"Cei care ofera masini sau excursii sunt, in general, dezvoltatori care doresc sa scape repede de stocul de imobile. In schimb, cei care prefera sa mai investeasca in calitatea locuintelor nu sunt atat de grabiti", a precizat Paulina Starzynska, marketing manager la REAS.
 
Vanzari bazate pe succesul din trecut
 
Daca pana acum consumatorii nu aveau un reper de comparatie, acum exista deja dezvoltatori care sunt la al doilea sau al treilea proiect. Astfel, cele deja finalizate devin o carte de vizita foarte importanta in strategia de vanzare.
 
"Am fost martorii unor falimente rasunatoare in ultima perioada si consider ca de abia de acum romanii incep sa isi dea seama cine sunt cei care le vor construi si de acum incolo locuintele", a continuat Mendel.
 
In Capitala, peste jumatate din totalul locuintelor noi se vand cu preturi cuprinse intre 1.200 si 1.500 de euro plus TVA pe metru patrat. Mai putin de 10%, au preturi sub 1.000 euro.

In ceea ce priveste pretul maxim de vanzare acesta depaseaste in Bucuresti 2.200 euro pe metrul patrat. Situatii similare se regasesc in Cluj si Constanta. Doar Timisoara face exceptie, unde pretul maxim pe metrul patrat nu ajunge la 2.000 euro. 
 
In Bucuresti, Constanta si Timisoara, exista 2,2 imobile nou construite la mia de locuitori. Cel mai mult se construieste in Cluj-Napoca, unde dezvoltatorii livreaza cate 3,6 locuinte la fiecare 1.000 de locuitori. 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul