top banner

ANPC vrea sa amendeze mai sever bancile

28 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

In contextul miscarilor rapide din piata bancara si a situatiei economice interne si internationale, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor vrea sa "stranga surubul" in jurul bancilor. Oficialii si-au propus sa inaspreasca prevederile proiectului legislativ propus recent, prin majorarea amenzilor ce pot fi date bancilor.
 
Proiectul de lege propus la jumatatea lunii octombrie de ANPC aduce modificari OG nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor, legii creditului de consum si legii creditului ipotecar.
 
Prevederile impun bancilor mai multa transparenta si ingradesc modul in care costurile aferente unui credit se pot modifica pe parcursul derularii contractului.
 
"In viziunea noii crize si avand in vedere ca bancile din Romania nu au inca un cod de conduita, ne gandim sa aducem cateva modificari suplimentare proiectului in sensul unor prevederi mai stricte", a precizat Mihail Meiu, director in cadrul ANPC, precizand ca in prezent ANPC priveste cu un ochi mai atent ceea ce s-a propus initial.
 
Meiu spune ca s-ar putea mari cuantumul sanctiunilor pe care ANPC le poate impune institutiilor de credit ce nu respecta legislatia. Potrivit competentelor stabilite initial, ANPC ar putea amenda creditorii si intermediarii de credite cu sume cuprinse intre 5.000 si 50.000 lei, pentru nerespecarea drepturilor consumatorilor.
 
De asemenea, se doreste ca un numar mai mare de incalcari ale prevederilor sa intre in sfera celor pentru care se pot aplica sanctiuni.
 
Momentan, in sfera contraventiilor au fost introduse modul incorect de publicitate si prezentare a produselor, lipsa raportarii dobanzii variabile in functie de un indice independent, precum si modificarea comisioanelor pe parcursul derularii contractului.
 

Termenul de implementare nu s-a modificat

 
Proiectul de lege nu a fost inca transmis la Parlament, deoarece oficialii ANPC doresc sa mai aduca modificari. Totusi, presedintele autoritatii, Dan Vlaicu nu si-a modificat estimarile initiale privind momentul intrarii in vigoare a noilor amendamente legislative.
 
Prevederile "vor intra in vigoare in ianuarie 2009", a tinut sa precizeze acesta. Dupa aprobarea de catre Parlament, noua legislatie isi va produce efectele in 60 zile de la publicarea in Monitorul Oficial.
 
De la inceputul anului ANPC, a primit aproximativ 1.500 de plangeri din partea clientilor bancilor care reclamau in principal majorarea nejustificata si unilaterala a dobanzilor si comisioanelor, introducerea unor costuri noi sau informarea incorecta anterior semnarii contractului de credit.
 
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul