top banner

Reteta financiara pentru batrani: renta viagera in schimbul caselor

16 Septembrie 2008 | Autor: Alin Iacob

Americanii de la HILD au lansat astazi pe piata romaneasca, conceptul de “equity release”. Potrivit solutiei financiare propuse, batranii de peste 65 de ani isi pot vinde locuintele catre companie. In schimb, vor primi o suma de bani la inceput, iar apoi o renta viagera si dreptul de a locui in fosta proprietate pe toata perioada vietii. 
 
Spre exemplu, o femeie in varsta de 74 de ani ar putea primi, in schimbul unei locuinte evaluate la 100.000 euro, 18.000 de euro la semnarea contractului si o renta viagera in lei echivalenta cu peste 300 de euro lunar, actualizata anual in functie de rata inflatiei.
 
Exista insa mai multe variante pentru care poate opta o persoana in momentul incheierii contractului. Se poate merge pe o varianta cu mai multi bani primiti initial si cu o renta viagera mai redusa, pe una in care se primesc mai putini bani la inceput si o renta viagera mai mare sau pe o varianta medie.
 
Oferta financiara facuta pensionarilor depinde, in primul rand, de valoarea locuintei, insa varsta, sexul si situatia familiala joaca si ele un rol important. Pentru a fi acceptate, proprietatile trebuie sa aiba baie si bucatarie si sa poata fi asigurate.
 
Cluburi pentru pensionari
 
In calitate de nou proprietar, compania HILD Romania se angajeaza sa suporte toate costurile legate de asigurari, taxe, renovari, etc. necesare pentru asigurarea confortului si securitatii locatarilor.
 
In plus, compania promite ca pensionarii care intra in sistem vor beneficia in timp de conditii de viata occidentale.
 
Se vor identifica companii dispuse sa faca cumparaturi si sa gateasca pentru batranii din sistem, in conditii avantajoase de pret. De asemenea, se vor inaugura biblioteci destinate special persoanelor in varsta si vor fi initiate programe de socializare dintre cele mai diverse: lectii de engleza, de dans si chiar concursuri de karaoke pentru batrani.
 
Vor fi semnate si parteneriate cu companii financiare care vor acorda diferite reduceri atat pentru pensionarii respectivi, cat si, in anumite cazuri, pentru copiii sau nepotii acestora. In timp, se doreste si incheierea de parteneriate cu agentii de turism, pentru a putea fi oferite si programe turistice la preturi avantajoase.
 
In plus, membrii asociatiilor de pensionari cu care HILD Romania va incheia parteneriate si persoanele care vor opta pentru serviciile HILD, vor beneficia de produse si servicii cu pret redus oferite de o serie de companii, printre care se numara deja lantul de farmacii Sensiblu si compania de asigurari Generali.
 
Contractele, puse la vedere
 
Avand in vedere caracterul de premiera al acestui concept pe piata romaneasca, si in vederea cresterii credibilitatii sistemului, conducerea companiei a promis ca accesul la forma standard a contractelor va fi public. Astfel, atat pensionarii, cat si orice alte persoane interesate vor putea sa ia cunostinta de prevederile contractuale inainte de semnarea actelor de instrainare a proprietatilor.
 
Cei care semneaza contractele beneficiaza de asistenta juridica oferita gratuit, insa cei care doresc neaparat isi pot angaja propriul avocat, pentru a fi siguri ca prevederile contractului semnat le sunt favorabile si ca nu exista “clauze-capcana” care sa-i dezavantajeze.
 
Pentru a conferi siguranta semnatarilor, una dintre clauzele contractuale va stipula ca in situatia in care compania HILD va fi in imposibilitate de a plati renta viagera lunara, dreptul de proprietate asupra locuintei va fi transferat fostului proprietar.
 
Desi experienta din celelalte tari din centrul si estul Europei in care sistemul functioneaza arata ca majoritatea contractelor sunt semnate in forma standard, reprezentantii conducerii companiei declara ca exista flexibilitate pentru solicitarile intemeiate ale pensionarilor.
 
Tot pentru sporirea credibilitatii, activitatea HILD Romania va fi supervizata de un Consiliu Consultativ, din care fac parte personalitati ale mediului financiar-bancar, dintre care se remarca Bogdan Baltazar, fostul presedinte-director general BRD Groupe Societe Generale si Elena Petculescu, presedintele de onoare al Bancpost.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul