top banner

Bancile devin mai stricte cu cei care nu obtin venituri din salarii

22 Octombrie 2008 | Autor: Alexandra Popa

O data cu intrarea in vigoare a noilor prevederi BNR, majoritatea bancilor au restrictionat accesul populatiei la credite atat prin conditiile de eligibilitate impuse cat si prin veniturile acceptate. Daca salariatii vor fi cei mai putin afectati de noile conditii, cei care se prezentau la banca cu alte surse de venit vor avea de suferit.
 
Singura schimbare ce afecteaza toti solicitantii de credite la unison se refera la prezentarea la banca a fisei fiscale aferente anului precedent. Acest document a devenit obligatoriu pentru completarea dosarului de credit.
 
"In urma modificarilor aduse de banci produselor cu ipoteca, categoria de clienti salariati este cea mai putin afectata de noua politica de creditare", a declarat Marina Sterpan, product manager la brokerul de credit Credit Zone.
 
Persoanele care vor obtine un credit mai greu decat pana acum si cu mai multa documentatie, sunt cele care au venituri din chirii, pensii, drepturi de autor, din contracte de management, de agent sau de administrare.
 

Venituri acceptate mai greu

 
Veniturile din chirii sunt acceptate de BCR ca si venit de baza, insa numai in conditiile in care contractul de inchiriere a fost inregistrat la Administratia Financiara, cu cel putin 3 luni inainte de a se depune solicitarea de credit.
 
Bancpost a decis sa restrictioneze acordarea de imprumuturi pe baza veniturilor din strainatate si a indemnizatiei pentru cresterea copilului. De asemenea, la Bancpost, maririle salariale mai recente de sase luni trebuie dovedite cu documentatie suplimentara.
 
Nici GE Money nu mai accepta cresterile salariale de peste 20%, decat in cazul in care majorarea a avut loc cu cel putin 3 luni in urma.
 
"OTP a anuntat noi criterii de acceptare a veniturilor, cu caracter temporar, insa fara a mentiona o data limita", a precizat Marina Sterpan.
 
Banca nu mai accepta veniturile din strainatate, dividendele, comisioanele sau chiriile, si nici veniturile din activitati agricole.
 
"De asemenea, bancile sunt reticente in privinta persoanelor care au contract de agent asigurari, sunt navigatori sau obtin diurne. Bancpost impune incheierea unei polite de asigurare de viata suplimentara pentru ca persoanele cu astfel de venituri sa se poata incadra la un credit ipotecar", a mentionat reprezentantul Credit Zone.
 

Codebitorul permite obtinerea unui credit mai mare

 
Deoarece noul regulament BNR prevede diminuarea gradului maxim de indatorare acceptat de banci, multi solicitanti de credite se vor vedea in situatia in care suma ce o pot accesa scade simtitor fata de luna anterioara.
 
Pentru a obtine un credit mai mare este nevoie de venitul suplimentar al unui codebitor, precizeaza Marina Sterpan.
 
Co-debitorul poate sa fie un membru al familiei sau o terta persoana care se obliga alaturi de titularul contractului la rambursarea creditului.

Numarul maxim de co-debitori admisi la stabilirea venitului lunar luat in calcul de o banca este de patru.
 
Nu este insa obligatoriu ca persoana coplatitoare sa detina aceeasi adresa de domiciliu ca si imprumutatul. Ea trebuie insa sa indeplineasca aceleasi conditii ca si solicitantul creditului si sa intruneasca toate conditiile de eligibilitate impuse de banca.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul