top banner

Cum ar putea romanii sa traiasca mai bine?!

06 Martie 2009 | Autor: Razvan Buzatu

E foarte interesant cum auzim in fiecare zi ca primim bani de la UE pentru ca noua, romanilor, sa ne fie mai bine. Sa traim mai bine, sa putem avea o slujba mai buna, sa putem invata si pregati profesional mai bine, sa traim in orase curate, civilizate si dezvoltate, sa ne putem permite sa plecam in concediu fara sa facem un credit la banca.
 
Ne asteptam ca Uniunea Europeana sa ne dea multi bani, fara ca noi sa facem macar efortul de ai primi. Tara noastra este precum fratele cel mic primit cu greu in echipa de fotbal a fratilor mai mari, care joaca de mult timp impreuna.
 
Cel nou intrat in echipa inca nu stie regulile prea bine, nu constientizeaza pe deplin ce responsabilitati isi asuma participand la jocul celor mari si nici nu a inteles ca trebuie sa-si dea silinta sa-i ajunga din urma pe fratii sai.
 
Daca transferam paralela catre Romania, n-am inteles inca pe deplin faptul ca fiecare dintre noi trebuie sa promoveze eficient interesele conationalilor. In plus, multi se intreaba de ce trebuie sa dam anual, din buzunarul si asa destul de stramt, circa 233 de euro catre Uniunea Europeana, fara sa sesizeze vreun beneficiu imediat de pe urma aceasta.
 
Cu totii am auzit de nenumarate ori ca din 2007 pana in 2013 avem la dispozitie aproximativ 32 miliarde euro puse la dispozitie de Uniunea Europeana.
 
Cu acesti bani noi trebuie sa incepem sa ne dezvoltam tara, luand in considerare cat mai multe aspecte. Cu acesti bani trebuie sa construim autostrazi solide, sa construim drumuri judetene si drumuri comunale, sa incepem sa rezolvam problema accesului la apa curenta si canalizare, sa ne izolam termic locuintele pentru a nu mai risipi energia termica, sa strangem cat mai multe deseuri si sa invatam sa le reciclam, sa avem grija de litoralul nostru care este in degradare continua, sa ne promovam turismul, sa ne dezvoltam orasele, comunele si satele, dar si multe, multe altele obiective posibile.
 

Noi ce putem face?

 
Deci, cu alte cuvinte, bani sunt! Si Romania va putea primi din ce in ce mai multi, daca demonstreaza ca are nevoie. Asa ca, noi ce putem face? Sau, cu alte cuvinte, ce avem, noi romanii, mai de pret? Idei, idei, idei! Romanul este inventiv. Cu cat mai multe idei pentru a ne dezvolta tara, cu atat vom putea face mai multe proiecte prin intermediul carora sa putem accesa banii europeni.
 
Altfel spus, pentru a avea acces la acesti bani trebuie facute cat mai multe proiecte. Dupa ce proiectele sunt aprobate si finantate, vom face investitiile. Principiul este simplu: tu iti imparti investitia in mai multe etape. Investesti din banii tai in prima etapa, dupa care ti se dau banii inapoi pe baza tuturor documentelor care arata cum ti-ai facut investitia si pe ce ai cheltuit banii. La fel se intampla si cu celelalte etape ramase. Trebuie avut in vedere ca dupa ce terminati intreaga investitie, aceasta trebuie sa se sustina pe cont propriu minim 3 ani.
 
Unii romani au si incercat sa depuna proiecte pentru a beneficia de finantare, insa nestiind cum, au dat gres. Vor trebui sa mai incerce pana reusesc. Altii au reusit din prima, insa din pacate intr-un numar foarte mic, iar banii inca nu au venit, cu toate ca investitia a inceput deja!
 

Cum se pot atrage mai multe fonduri?

 
Ce am putea face pentru a imbunatati situatia? Sa invatam cum sa facem proiecte. Sa ne informam unde putem depune proiectele. Sa ne informam in cat timp ni se da raspunsul, pozitiv sau negativ, asupra proiectului. Sa invatam sa intrebam daca nu stim. De aceea exista functionari ai statului, pentru a raspunde si nevoilor cetatenilor romani.
 
Sa invatam cum sa ne asociem pentru a genera solutii si a ne rezolva problemele in comunitatea in care traim, fie ca aceasta este la nivel de comuna, oras, judet sau regiune de dezvoltare.
 
Pe masura ce noi vom arata ca intelegem faptul ca avem nevoie sa ne dezvoltam tara si pentru aceasta ne-am suflecat manecile si ne-am apucat de treaba, cu atat Uniunea Europeana va incepe sa ne vada ca parteneri intr-o comunitate in care fiecare are grija nu numai de sine, ci si de ceilalti.
 
Razvan Buzatu este expert in probleme de afaceri europene.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Energia sufla temporar in panzele dezinflatiei

Dupa isteria din august 2022, cand megawatul se tranzactiona pe piata zilei urmatoare la aproape 3.500 lei, romanii au avut surpriza recent sa se reintalneasca cu preturile negative la energia electrica.

18 Apr 2024 | Banii si economia
Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

Ce este si cum opereaza serviciul de afisare a numelui beneficiarului

In momentul introducerii unui cod IBAN pentru efectuarea unei plati, clientii bancilor care au aderat la aplicatia SANB pot vedea partial si numele beneficiarului fondurilor, fiind eliminate astfel multe dintre confuziile involuntare sau premeditate.

11 Apr 2024 | Banii si economia
Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul