top banner

Unele banci trec usor peste cererile de restructurare a creditelor daca au garantii financiare

17 Februarie 2010 | Autor: Marius Serban

Fondul de Garantare atrage atentia ca unele banci abandoneaza usor incercarile de restructurare a creditelor pentru IMM-urile ce intampina probleme, daca imprumutul este acoperit intr-o proportie mare de garantii financiare. Din acest motiv, Fondul are in vedere diminuarea garantiilor acordate in cazul creditelor pentru capital de lucru.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a efectuat anul trecut plati catre banci in valoare de 27 milioane euro, a afirmat Aurel Saramat, presedintele institutiei, in cadrul seminarului Creditarea bancara, organizat de Finmedia.

Suma este de 6 ori mai mare decat cea in 2008. Mai mult de jumatate din acesti bani au fost platiti pentru creditele acordate firmelor care au cerut intrarea in insolventa.

Garantiile financiare prea mari incurajeaza executarea silita

Analizand platile efectuate la nivel individual, Fondul a constatat ca in cazul a 5 banci, ponderea platilor reprezinta 35% din soldul creditelor garantate. Acest lucru inseamna ca o treime din creditele garantate pentru acele banci au devenit neperformante.

Aurel Saramet considera ca acest procent este exagerat de mare, deoarece conform standardelor bancare, cele mai pesimiste scenarii nu conduc la o rata de neperformanta mai mare de 10%.

Concluzia este ca “acolo unde a existat garantia noastra, bancile nu au stat sa se gandeasca la restructurare si au trecut rapid la executarea silita, deoarece garantia Fondului este foarte lichida”, afirma Saramet. Acest lucru s-a intamplat in special in cazul creditelor unde garantia FNGCIMM acoperea mai mult de 50-60% din valoarea creditului.

Din acest motiv, Fondul are in vedere ca, in 2010, sa reduca gradul de acoperire al garantiilor in cazul creditelor pentru capital de lucru pentru a descuraja acest comportament. In schimb, Aurel Saramet a precizat ca intentioneaza sa creasca valoarea garantiilor in cazul creditelor pentru accesarea fondurilor europene. In prezent, procentul de garantare este de maxim 80% din credit.

Neincrederea – principala cauza pentru care nu se dau credite

Majoritatea garantiilor financiare emise de Fond in 2009 s-au facut pentru garantarea cererilor de restructurare, acesta fiind principala forma in care creditarea IMM-urilor a avut loc. Iar, “o buna parte din aceste restructurari s-au facut prin acoperirea si supraacoperirea cu garantii”, afirma presedintele Fondului. El considera ca activitatea de creditare nu se va putea relansa pana cand nu se va reface increderea reciproca intre banci si clienti.

Precautia este motivul invocat si de bancheri, atunci cand fac referire la activitatea de creditare. Florian Libocor, economist-sef la BRD, considera ca bancile au suficienta lichiditate in acest moment pentru a finanta mediul privat, dar manifesta retinere in reluarea creditarii. Principalii factori de risc sunt cresterea ratei somajul si numarul mare de companii care aleg sa intre in procedura de insolventa. “Sanatos si natural ar fi sa asistam la o crestere cu o singura cifra a gradului de intermediere financiara”, apreciaza Libocor.

“Legea insolventei pe noi bancile ne incurca foarte mult, deoarece unii dintre clientii nostri care ar fi avut sanse de redresare, au ales calea lichidarii”, spune Petre Bunescu, director general adjunct la BRD. El considera ca aplicarea de o maniera exagerata a acest legi nu face decat sa accentueze fenomenul de neincredere.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul