Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Leul, o corectie necesara

Autor: Ionut Dumitru |

Publicat in: Valute

 

Nu este de asteptat ca leul sa-si revina prea curand din socul suferit recent in fata monedei unice europene. Este foarte probabil ca si in perioada urmatoare, cursul fata de euro sa se mentina la valori ridicate, nefiind exclus chiar ca deprecierea sa continue.
 
Leul s-a depreciat cu mai mult de 8% de la sfarsitul lunii iulie pana in prezent, anuland astfel tot plusul inregistrat in primele luni ale anului, cand se apreciase, dupa parerea mea, fara nici un fundament economic. In primele luni ale anului, leul a castigat teren foarte rapid in fata monedei unice europene, in conditiile in care fundamentele economice se deteriorasera rapid – deficitul balantei comerciale externe a crescut foarte puternic dupa 1 ianuarie 2007, iar salariile au crescut cu mult peste cresterea productivitatii. In aceste conditii, leul era supraevaluat si chiar si la nivelele actuale inca este usor supraevaluat conform estimarilor noastre.

Corectia din ultima perioada era absolut necesara. Ea a fost stimulata de contextul international nefavorabil - sentimentul fata de pietele emergente s-a deteriorat ca urmare a crizei pe piata creditelor ipotecare din SUA, care s-a adaugat la fundamentele economice slabe ale leului.

Evolutia leului din ultima perioada a fost puternic influentata si de fluxul predominant negativ de stiri economice interne. Astfel, am asistat la o crestere puternica a deficitului de cont curent (la aproape 13% din PIB in trimestrul al doilea din 2007 fata de 10,3% din PIB la sfarsitul anului 2006). Iar acest deficit in crestere a fost finantat intr-o proportie tot mai scazuta cu investitii straine directe (doar 38,7% in perioada ianuarie-iulie 2007 fata de 91% in acelasi interval de timp din 2006).
 
In plus, am avut de-a face cu o incetinire a cresterii economice in prima jumatate a anului 2007 (desi explicata in mare parte de seceta prelungita), o inflatie anuala in crestere rapida - la  5% in august 2007 de la un minim istoric de 3,7% cu numai cateva luni inainte, in martie. Si inca si mai important, s-a sesizat o crestere semnificativa a asteptarilor inflationiste - de exemplu, credem ca inflatia anuala ar putea sa creasca in lunile urmatoare chiar catre 5,8% in octombrie, cu riscuri asupra indeplinirii tintei de inflatie de catre BNR pentru 2007.

Important este de asemenea ca sentimentul investitorilor nerezidenti fata de Romania s-a schimbat de la unul foarte pozitiv catre unul mai degraba negativ, in contextul in care indicatorii macroeconomici au luat o turnura nefavorabila in Romania. De aceea, in contextul actual intern si international, nu ma astept la o revenire substantiala a leului in perioada imediat urmatoare. Cred ca este foarte probabil sa ramanem la un curs de schimb al leului ridicat sau chiar deprecierea sa mai continue pentru o perioada, dupa care, in mod normal aprecierea ar trebui sa se reia. Daca nu vor exista evenimente neprevazute, trendul pe termen lung ramane unul de apreciere a leului, iar corectia actuala este binevenita in contextul in care leul se mai apropie de fundamentele sale economice.

Ionut Dumitru este economist sef la Raiffeisen Bank

Alte articole din Valute

Valute

Robor-ul si dolarul, in crestere continua

Pietele financiare interne sunt, din nou, puse sub presiune. Dobanzile continua sa creasca, astfel incat indicele Robor la 3 luni a atins un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. In acelasi timp, moneda americana continua sa se aprecieze in raport cu leul, pe fondul unei evolutii similare fata de euro pe plan extern. Citeste mai mult

Cum vor evolua cursul, dobanzile si veniturile in anul care urmeaza?

Cursul de schimb va depasi 4,74 lei/euro in urmatoarele 12 luni, iar Robor la 3 luni va urca la aproximativ 3,2%, estimeaza analistii CFA Romania. Totodata, acestia sustin in numar tot mai mare ca veniturile personale vor scadea in anul care urmeaza. Citeste mai mult

Opinii recente

de Ioan Nemes

"Sunt Ionuc din 2013-2017(inclusiv) am pus cate 4500 lei in fiecare an la bcr(banca pt locuinte) ca sa constat acuma in 21 mai ..."

Facebook