Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Leul, o corectie necesara

Autor: Ionut Dumitru |

Publicat in: Valute

 

Nu este de asteptat ca leul sa-si revina prea curand din socul suferit recent in fata monedei unice europene. Este foarte probabil ca si in perioada urmatoare, cursul fata de euro sa se mentina la valori ridicate, nefiind exclus chiar ca deprecierea sa continue.
 
Leul s-a depreciat cu mai mult de 8% de la sfarsitul lunii iulie pana in prezent, anuland astfel tot plusul inregistrat in primele luni ale anului, cand se apreciase, dupa parerea mea, fara nici un fundament economic. In primele luni ale anului, leul a castigat teren foarte rapid in fata monedei unice europene, in conditiile in care fundamentele economice se deteriorasera rapid – deficitul balantei comerciale externe a crescut foarte puternic dupa 1 ianuarie 2007, iar salariile au crescut cu mult peste cresterea productivitatii. In aceste conditii, leul era supraevaluat si chiar si la nivelele actuale inca este usor supraevaluat conform estimarilor noastre.

Corectia din ultima perioada era absolut necesara. Ea a fost stimulata de contextul international nefavorabil - sentimentul fata de pietele emergente s-a deteriorat ca urmare a crizei pe piata creditelor ipotecare din SUA, care s-a adaugat la fundamentele economice slabe ale leului.

Evolutia leului din ultima perioada a fost puternic influentata si de fluxul predominant negativ de stiri economice interne. Astfel, am asistat la o crestere puternica a deficitului de cont curent (la aproape 13% din PIB in trimestrul al doilea din 2007 fata de 10,3% din PIB la sfarsitul anului 2006). Iar acest deficit in crestere a fost finantat intr-o proportie tot mai scazuta cu investitii straine directe (doar 38,7% in perioada ianuarie-iulie 2007 fata de 91% in acelasi interval de timp din 2006).
 
In plus, am avut de-a face cu o incetinire a cresterii economice in prima jumatate a anului 2007 (desi explicata in mare parte de seceta prelungita), o inflatie anuala in crestere rapida - la  5% in august 2007 de la un minim istoric de 3,7% cu numai cateva luni inainte, in martie. Si inca si mai important, s-a sesizat o crestere semnificativa a asteptarilor inflationiste - de exemplu, credem ca inflatia anuala ar putea sa creasca in lunile urmatoare chiar catre 5,8% in octombrie, cu riscuri asupra indeplinirii tintei de inflatie de catre BNR pentru 2007.

Important este de asemenea ca sentimentul investitorilor nerezidenti fata de Romania s-a schimbat de la unul foarte pozitiv catre unul mai degraba negativ, in contextul in care indicatorii macroeconomici au luat o turnura nefavorabila in Romania. De aceea, in contextul actual intern si international, nu ma astept la o revenire substantiala a leului in perioada imediat urmatoare. Cred ca este foarte probabil sa ramanem la un curs de schimb al leului ridicat sau chiar deprecierea sa mai continue pentru o perioada, dupa care, in mod normal aprecierea ar trebui sa se reia. Daca nu vor exista evenimente neprevazute, trendul pe termen lung ramane unul de apreciere a leului, iar corectia actuala este binevenita in contextul in care leul se mai apropie de fundamentele sale economice.

Ionut Dumitru este economist sef la Raiffeisen Bank

Alte articole din Valute

Valute

Euro doboara record dupa record

Leul se depreciaza si atinge cea mai slaba valoare in raport cu euro din toate timpurile. Cursul oficial publicat de Banca Nationala a Romaniei pentru marti a urcat la 4,6551 lei/euro, in crestere cu aproape un ban fata de luni, si cu jumatate de ban fata de precedentul maxim istoric, inregistrat cu doar sapte sedinte in urma. Citeste mai mult

Robor la 3 luni o ia din nou din loc

Dobanzile din piata monetara continua sa creasca in ciuda interventiilor BNR. Rata medie a dobanzilor interbancare, Robor la 3 luni, in functie de care se indexeaza majoritatea dobanzilor la creditele in lei, a depasit 2%, cu un sfert de punct procentual peste dobanda de politica monetara de 1,75% pe an. Citeste mai mult

Opinii recente

de Valerica Stana

"Buna ziua, Ma numesc Stana Valerica,din jud. Dambovita. Povestire pe scurt:Am luat un tel de la e mag cu creditare online. Produsul a ajuns la mine impreuna ..."

Facebook