top banner

BNR se uita urat la creditul in lei

16 Mai 2006 | Autor: Marius Serban

De mai mult timp, BNR duce o politica agresiva impotriva expansiunii creditului in valuta. Bancile au receptionat semnalele bancii centrale si, prin scaderea dobanzilor, au orientat clientii spre imprumuturile in moneda nationala. In consecinta, aceste credite au inceput sa creasca mai rapid, ceea ce nemultumeste acum conducerea BNR.
?Creditul in lei si-a cam luat-o in cap?, a precizat guvernatorul Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei. Potrivit datelor oficiale, creditul neguvernamental in lei a crescut cu 77,8% in perioada martie 2005-martie 2006. In schimb, finantarile in euro s-au majorat cu putin peste 40%, iar cele in dolari chiar au scazut cu 18%.
Drept urmare, imprumuturile in lei si-au castigat suprematia: ponderea lor a depasit in sfarsit 50% din totalul creditelor in martie 2006.
?La inceput, ne-am bucurat ca imprumuturile in lei au crescut mai rapid decat creditul in valuta, dar acum trebuie sa fim cu ochii in patru?, afirma Isarescu.
Nemultumirea bancii centrale este legata de faptul ca expansiunea creditului adauga presiuni inflationiste suplimentare, intr-un moment tensionat.
Mai mult ca sigur, BNR va rata si in acest an tinta de inflatie de 5%, cu o banda de variatie de +/- 1 punct procentual.
Asta cu toate ca in primele patru luni din acest an, a avut loc o continuare a procesului dezinflationist. In aprilie, s-a stabilit chiar un record pentru perioada post-decembrista, rata anuala a inflatiei (cumulata pe ultimele 12 luni) coborand la 6,9%.
Pe termen scurt, lucrurile sunt insa destul de incurcate. Oficialii BNR afirma ca, pana la finele anului, dezinflatia este de asteptat sa se stopeze. Acest lucru este cauzat, in principal, de majorarile impozitelor indirecte aplicate la produsele din tutun si alcool rafinat. Potrivit calculelor, BNR acestea vor contribui cu 1,2% la inflatia din acest an. Isarescu a precizat ca daca actualele conditii se mentin neschimbate, inflatia ar putea sa se duca spre 6,8% in acest an, cu 0,8% deasupra intervalul tintit.
Merita semnalat faptul ca BNR da impresia ca s-a resemnat in lupta cu inflatia. Desi proiectiile sale indica o amplificare a cresterii preturilor, cadrul de politica monetara a ramas neschimbat dupa ultima sedinta a consiliului de administratie. In mod normal, o astfel de previziune ar fi impus aplicarea unor masuri mai restrictive.
La nivelul dobanzilor, BNR estimeaza evolutii diferite pentru credite si depozite. ?Intarirea politicii monetare este proiectata sa actioneze in sensul temperarii dinamicii descendente a dobanzilor la credite si al unei cresteri a ratei medii a dobanzii la depozite, in special in primele trei trimestre de prognoza (n.r. ? perioada aprilie-decembrie 2006)?, se mentioneaza in Raportul asupra inflatiei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Banii si economia

Alte Articole

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Atentie la timpii morti in perioadele de subscriere a titlurilor de stat!

Achizitionarea titlurilor de stat din emisiunile Tezaur sau Fidelis poate fi optimizata, astfel incat banii sa produca cat mai repede alti bani, in caz contrar investitorii pot pierde echivalentul a peste o luna din dobanda.

26 Mar 2024 | Banii si economia
Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Rabla 2024: buget majorat, prime de casare mai mici pentru “electrice”

Editia cu numarul 20 a programului Rabla vine cu un buget mai mic pentru sectiunea Rabla Clasic si cu buget majorat, dar cu prime de casare mai mici pentru Rabla Plus.

21 Mar 2024 | Banii si economia
Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Doi deputati propun o lege prin care protectia consumatorilor trece de la ANPC la BNR

Un proiect de lege depus la Senat de doi parlamentari incearca sa ia de la ANPC protectia consumatorilor de servicii financiare, cu cateva exceptii, mutand responsabilitatile la BNR.

07 Mar 2024 | Banii si economia
Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua banci de investitii americane privesc cu pesimism evolutia activelor romanesti

Doua rapoarte ale unor mari banci de investitii din SUA, JP Morgan si Citigroup, recomanda recent reducerea detinerilor in titluri de stat romanesti, respectiv in actiunile Hidroelectrica. De ce se intampla asta?

18 Ian 2024 | Banii si economia

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul