top banner

Companiile trebuie sa isi analizeze situatia inainte de a solicita un credit

04 Februarie 2010 | Autor: Mihai Daina

Companiile care au nevoie de finantare pot arde anumite etape in accesarea creditului daca inainte de a merge la banca realizeaza o analiza pe cont propriu a sanselor reale pe care le au. In special in aceasta perioada, o astfel de analiza poate fi cruciala pentru obtinerea unui rezultat pozitiv sau pentru a evita un refuz evident.
Inca de la inceputul activitatii sau pe parcusul desfasurarii acesteia, societatea comerciala necesita resurse de finantare care depasesc bugetul asociatului/asociatilor. Optiunile sunt:
•    Aducerea de noi asociati in firma;
•    Implicarea de fonduri de private equity - specifica societatilor de dimensiune mare;
•    Obtinerea unui credit.

Obtinerea unui credit incepe din propria ograda

Primul pas pe care o societate comerciala care doreste sa obtina un credit trebuie sa il faca este o auto-analiza a situatiei financiare. In acest mod, conducerea companiei pleaca la drum cu temele facute si poate negocia de pe alta pozitie cu banca, avand o imagine foarte clara despre punctele forte ale societatii dar si asupra minusurilor.

In acest sens, exista anumiti indicatori care trebuie urmariti in mod special:
•    Volumul incasarilor societatii prin conturile bancare: este foarte important ca societatea sa faca majoritatea incasarilor in contul bancar.

Daca situatia este de asa natura incat nu permite acest lucru, este recomandat sa fie efectuate depuneri cat mai dese ale incasarilor de casierie si apoi platile sa se faca din cont bancar si nu prin utilizarea numerarului.

Desi aceasta este o cheltuiala financiara suplimentara, acest lucru confera un plus de confort bancii si creste sansele de succes a solicitarii a credit.

•    Valoarea imprumutului din partea asociatilor si a dividendelor de incasat: marea majoritate a firmelor pe care le-am consiliat in obtinerea de finantari bancare aveau datorii considerabile fata de asociati (fie sub forma banilor cu care acestia au finantat activitatea de pana atunci a firmei, fie sub forma dividendelor neridicate).

Pentru a avea sanse marite de succes in  aprobarea solicitarii de finantare este recomandata transformarea unei parti din imprumutul acordat societatii de asociati in majorare de capital social. Acest lucru va imbunatati foarte mult indicatorii societatii.

De asemenea, atragem atentia ca bancile vor acorda finantare cu conditia ca imprumuturile si dividendele asociatilor sa fie retrase doar cu acordul bancii.
•    Datoriile catre bugetul de stat: este optim ca societatea sa aiba un bun istoric la plata datoriilor catre bugetul de stat. In cazul societatilor care solicita finantarea tocmai pentru achitarea acestor datorii, consideram ca este important ca societatea sa faca dovada faptului ca desi nu au fost suficiente resurse financare, au fost achitate constant sume (mai mici decat cele necesare) catre bugetul de stat.
•    Imaginea financiara a asociatului/asociatilor: In analiza solicitarii de finantare, banca va verifica si asociatii ce detin societatea.
In cazul in care acestia sunt tot societati comerciale se va face o  analiza economica sumara. Acest lucru poate constitui un avantaj in conditiile in care aceste societati au o performanta financiar-economica buna.
In cazul persoanelor fizice se va verifica daca exista sau au existat imprumuturi si care este istoricul la plata al acestora.
•    Garantiile imprumutului: un alt aspect extrem de important la analiza unui dosar de credit il reprezinta garantiile aduse de companie. Pe langa biletele la ordin in alb sau depozitele colaterale, bancile solicita in cele mai multe cazuri si garantii imobiliare.
In general, se prefera imobilele de tipul locuintelor sau spatiilor de birouri situate in orase mari ale tarii. Valoarea creditului nu va depasi insa 40%-60% din valoarea de piata a cladirilor.  Terenurile in schimb, sunt acceptate foarte greu, si numai in conditiile in care sunt situate in zone “premium”. Suma finantata nu depaseste insa 30%-40% din valoarea terenului.
Mihai Daina este consultant senior in cadrul companiei DTD Team.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

IMM

Alte Articole

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Pachetele ING FIX te ajuta sa ramai concentrat pe afacerea ta

Predictibilitatea este una dintre principalele nevoi ale antreprenorilor romani. Mai ales in contextul local de afaceri, care este unul dinamic si pe alocuri imprevizibil.

01 Noi 2021 | IMM
IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

IMM Factor ajuta micile afaceri cu probleme la incasarea facturilor

Dupa IMM Invest si IMM Leasing, IMM Factor este al treilea program guvernamental ce incearca sa sprijine micile afaceri in cautare de finantari.

01 Sep 2020 | IMM
Alternative de finantare pentru companiile mici

Alternative de finantare pentru companiile mici

Pentru micile afaceri care au nevoie de finantare, pe langa mai cunoscutul program guvernamental IMM Invest, a aparut recent si IMM Leasing, iar bancile au la randul lor scheme de finantare cu bani europeni.

29 Iul 2020 | IMM
Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

Programul IMM Invest: Cum sa iei bani de la stat cu dobanda zero?

IMM Invest, programul prin care statul isi propune sa ajute firmele mici si mijlocii cu garantarea imprumuturilor si subventionarea dobanzilor pentru creditele pentru capital de lucru si investitii a demarat, zece zile mai tarziu, in viteza.

29 Apr 2020 | IMM

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul