top banner

Cine pierde si cine castiga daca se schimba loteria pensiilor?

27 Ianuarie 2010 | Autor: Marius Serban

Conso.ro a realizat o simulare cu privire la modul in care va arata piata pensiilor obligatorii in 2011, daca mecanismul de repartizare aleatorie propus de Comisia de Supraveghere va fi mentinut timp de 2 ani. BCR Pensii si Generali si-ar putea majora semnificativ cota de piata, in detrimentul celor detinute de ING si Allianz-Tiriac.

Sistemul de repartizare aleatorie a participantilor ar putea aduce schimbari importante in clasamentul fondurilor de pensii, daca norma emisa de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private va fi aplicata. Aceasta prevede ca repartizarea aleatorie a participantilor care nu semneaza in mod direct un act de aderare sa se faca proportional cu numarul de persoane atrase prin vanzari directe de fiecare fond.

BCR Pensii si Generali ar putea fi marii castigatori

BCR Pensii ar urma sa fie principalul beneficiar, urmand sa urce de pe locul 7 pe locul 3 in topul fondurilor dupa numarul de participanti. Cota sa de piata ar putea creste de la numai 5%, cat era in decembrie 2009, la aproape 14% in 2011.

De asemenea, fondul Generali va avea de castigat, chiar daca va cobori de pe locul 3 pe locul 4. Cota sa de piata ar putea urca, in schimb, de la 9% la 11%.

 

ING si Allianz raman pe primele 2 locuri

Singurele fonduri care ar avea de pierdut ar fi cele administrate de ING si Allianz-Tiriac. Acestea detin in prezent o cota de piata mai mare de 20%, iar noua norma le exclude de la loterii. In aceste conditii, ING si-ar putea reduce cota de piata de la 33% la 28%, iar Allianz-Tiriac de la 26% la 22%. Pozitia lor in clasament va ramane insa neschimbata, urmand sa-si dispute si pe mai departe primele doua pozitii.

Estimarile au fost efectuate tinand cont de numarul de participanti atrasi in mod direct de fiecare fond in cursul anului 2009, conform calculelor realizate de Allianz-Tiriac. Rezultatele au fost apoi extrapolate pentru urmatorii 2 ani, cat timp se va aplica acest sistem.

S-a considerat ca numarul persoanelor eligibile sa participe la fondurile obligatorii va fi in jur de 500.000 pe an. Valoarea este in linie cu evolutia pietei in 2009, estimarea fiind motivata de faptul ca efectele recesiunii economice vor afecta mai departe piata muncii.

Aderarea directa ar putea creste

Numarul participantilor care ajung la loterie s-a presupus ca va scadea la 85%, fata de 90% cat a fost in 2009. Avand in vedere posibilele campanii mai agresive de vanzari din viitor, ne putem astepta ca societatile de administrare sa identifice mai multi clienti, inainte ca acestia sa ajunga la loterie. Acesta este de fapt si unul dintre obiectivele urmarite de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), de a forta administratorii sa caute mai activ clienti si sa nu mai astepte sa ii primeasca automat, in urma loteriilor.

Cum restul fondurilor de pensii au avut vanzari anul trecut in ritm cu media pietei, pozitia lor pe piata nu a fost afectata in estimari. Daca si acesti administratori vor trece insa la o politica mai agresiva de atragere directa de noi clienti, atunci fondurile respective si-ar putea majora la randul lor cota de piata. In acest conditii, fondurile BCR si Generali nu ar mai avea avantaje atat de mari. De asemenea, ING si Allianz-Tiriac si-ar putea conserva o cota de piata mai mare, daca vor pune mai mult accent pe strategia de vanzari.

Modalitatea de repartizare aleatorie propusa de CSSPP este in acest moment suspendata de Curtea de Apel Bucuresti, decizia fiind supusa recursului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia