top banner

BNR impiedica bancile sa-si supraindatoreze clientii

09 Iulie 2008 | Autor: Marius Serban

BNR doreste sa modifice regulamentul privind creditele acordate populatiei pentru a preveni situatiile de supraindatorare. Bancile nu se vor mai putea folosi de dobanzile introductorii pentru a acorda imprumuturi peste capacitatea de rambursare a solicitantilor si vor trebui sa tina cont de riscul valutar.
 
In ciuda numeroaselor tentative din partea BNR de a limita cresterea creditarii, bancile au gasit intodeauna solutii pentru a evita restrictiile legale.
 
Cea mai noua inventie o reprezinta dobanda introductorie. Aceasta se situeaza cu mult sub media pietei, dar este valabila un timp scurt, de regula, un an. In acest fel, rata lunara din momentul acordarii creditului se reduce sensibil.
 
Aceasta rata este insa folosita la determinarea capacitatii de rambursare, astfel ca un client poate sa obtina sume mai mari decat s-ar incadra in mod normal.
 
La expirarea perioadei initiale, dobanda revine la nivelul normal, iar ratele cresc substantial in multe cazuri.
 
In aceste conditii, exista riscul ca ulterior solicitantul sa nu-si mai permita plata ratelor, mai ales daca s-a indatorat initial pana la maximul capacitatii de rambursare.
 
Clientii se vor incadra pentru sume mai mici
 
BNR doreste sa evite situatiile de acest gen si a pus la punct un proiect de regulament. Acesta va obliga bancile sa realizeze pentru fiecare potential client analize de risc privind capacitatea de rambursare in conditii nefavorabile.
 
In acest sens, institutiile financiare vor calcula gradul de indatorare folosind cea mai inalta rata a dobanzii si cel mai ridicat nivel al comisioanelor, aferente unei perioade de minim 18 luni anterior solicitarii creditului.
 
In plus, la creditele in valuta, se va tine seama si de deprecierea monedei nationale, luandu-se in calcul cursul cel mai mare din ultimul an si jumatate. Drept urmare, sumele imprumutate de persoanele fizice se vor reduce mult comparativ cu situatia actuala.
 
Doua grafice de rambursare
 
Totodata, clientii vor trebui sa primeasca doua grafice de rambursare cu sumele totale de plata, exprimate in lei. Unul va respecta conditiile contractuale, iar celalalt va lua in considerare conditiile nefavorabile care pot interveni pe pietele financiare – cresterea dobanzilor si a cursului de schimb.
 
In urma cu un an, Federal Reserve propunea masuri similare pentru bancile americane, asa cum Conso a semnalat la acea vreme. Dobanzile introductorii au fost vinovate de declansarea crizei ipotecare din Statele Unite, iar ulterior banca centrala a emis recomandari ca institutiile financiare sa evaluaeze capacitatea de rambursare a clientilor, tinand cont de cele mai pesimiste scenarii.
 
O alta modificare pe care BNR doreste sa o aduca se refera la veniturile eligibile, care nu vor mai putea depasi cu 20% pe cele inregistrate in ultima declaratie fiscala.
 
Ca exceptie, « imprumutatorii pot lua in calcul niveluri de venituri ce depasesc cu mai mult de 20% veniturile declarate fiscal in anul anterior, numai dupa obtinerea de la client a documentelor justificative care sa dovedeasca caacterul de continuitate a acestora », se precizeaza in proiectul de regulament.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul