top banner

Piata imobiliara intre “artisti” si artisti

18 Iunie 2008 | Autor: Calin Clinciu

Recent, presa economica era strabatuta de un articol bomba: «piata imobiliara va intra in colaps, a aparut primul faliment imobiliar ». Despre ce era vorba ? Un domn, din cate am inteles un respectabil artist, a carui profesie este cantatul la nai, a inceput o afacere imobiliara si a dat faliment.
 
 “Afacerea” in cauza insemna construirea in comuna Berceni a unor vile pentru care insa nu s-au gasit clienti in faza de proiect, astfel incat a fost “oficial” declarat falimentul.
 
Intamplarea respectiva mi-a atras atentia deoarece este definitorie pentru realitatea imobiliara romaneasca, unde gasim foarte multi “artisti”, oameni care nu stiu / nu vor / nu pot sa inteleaga fenomenul si foarte putini artisti – specialisti care inteleg perfect piata si care tranzactioneaza sau dezvolta afaceri imobiliare de succes.
 
Si cum piata imobiliara autohtona devine din ce in ce mai stabila si profesionista sa nu va mire daca veti auzi din ce in ce mai multe cazuri de “artisti imobiliari” care raman cu apartamentele sau terenurile nevandute.
 
Acum a venit timpul cand apele incep sa se limpezeasca, cand achizitiile nu se mai fac dupa ureche sau dupa zvonuri, cand deciziile gresite sunt penalizate drastic de catre piata, cand falimentele sunt consecinta fireasca a unor decizii gresite.
 
Pana acum, toti “artistii” imobiliari au fost  protejati de o piata in crestere spectaculoasa, practic in ultimii 4-5 ani era imposibil sa pierzi bani in imobiliare, de fapt miza fiind de cate ori sa-ti dublezi investitia !
 
Piata si-a redus drastic ritmul de crestere si nu mai “inghite” orice, oricum, oriunde!
 
Falimentele sunt abia la inceput, consemnand astfel maturitatea pietei si penalizand naivitatea “artistilor” care au tinut sa-si adauge in CV si talentul de “dezvoltator sau speculator imobiliar”.
 
De cealalta parte gasim adevaratii artisti, oameni care fac afaceri imobiliare cunoscand piata, intelegandu-i mecanismele si marjele de profit si acceptand riscurile.
 
Da, v-am spus un mare secret: investitiile imobiliare presupun, culmea ! si riscuri. Iar artistii din real-estate, sau specialisti, sau profesionisti, cum vreti sa-i numiti, constientizeaza riscul si isi iau toate masurile de siguranta pentru a nu trece in tabara amatorilor.
      
Cazul “artistului” imobiliar care a dat faliment cu un proiect de cateva case este doar inceputul. Vor aparea si falimente mai mari, fiindca “artisti” sunt la toate nivelurile !
 
Insa, in balanta avem multe, foarte multe proiecte imobiliare bine gandite care, cu timpul se vor transforma in adevarate mine de aur.

Sunt investitii de zeci si sute de milioane de euro care transforma orasele, care produc bani la buget, care “trag” dupa ele o buna parte din economia nationala. Si mai sunt si adevaratii artisti in imobiliare care conduc jocurile si fac posibila transformarea unei idei intr-un proiect realist si a unui teren viran intr-o afacere imobiliara de succes. 

Calin Clinciu este analist imobiliar la Euroest Invest.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite imobiliare

Credite imobiliare
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite imobiliare

Alte Articole

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Care sunt cele mai mici dobanzi din piata la credite?

Apropierea sarbatorilor de Paste, cand lumea cheltuie mai mult, si previzibila reducere a dobanzii BNR, ce stimuleaza creditele ipotecare, au reprezentat pretextul pentru a trece in revista starea dobanzilor la toate tipurile de credite.

04 Apr 2024 | Credite imobiliare
Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Dobânzi mai bune și un proces mai rapid pentru creditele ipotecare ING! Dobândă fixă de la 5,59% în primii 5 ani. Află condițiile!

Să-ți cumperi o locuință este fără îndoială un pas important pentru oricine. Vestea bună este că dacă nu dispui de (toată) suma necesară și ai găsit deja locuința visurilor tale, poți aplica la creditul ipotecar ING cu dobândă fixă cuprinsă între 5.59% - 6.59% în primii 5 ani și ulterior variabilă.

12 Mar 2024 | Credite imobiliare
Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Batalie pe finantarea locuintelor eficiente energetic

Marjele practicate de unele banci pentru creditele ipotecare verzi sunt apropiate de cele intalnite in cazul imprumuturilor cu garantie guvernamentala avand insa avantajul unei dobanzi fixe in primii ani sub IRCC.

06 Mar 2024 | Credite imobiliare
Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

Dobanzile creditelor ipotecare bat pasul pe loc pe o piata inundata de lichiditate

In conditiile in care sumele zilnice acumulate in facilitatea de depozit la BNR bat record dupa record, ROBOR la 6 luni a avut nevoie de 10 luni pentru a pierde un procent.

08 Feb 2024 | Credite imobiliare

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul