Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Revenirea bursei schimba ierarhiile pe piata fondurilor mutuale

Autor: Alina Branescu |

Publicat in: Investitii

 
Revenirea bursei schimba ierarhiile pe piata fondurilor mutuale Revenirea bursei schimba ierarhiile pe piata fondurilor mutuale

De mai bine de un an, fondurile monetare si de obligatiuni au luat fata celor diversificate si pe actiuni la capitolul randamente. Intrarea bursei pe un sustinut trend ascendent incepand cu ultima saptamana din februarie a schimbat simtitor ierarhiile. Miza pe diferite politici de investitii in actiuni va reprezenta o caracteristica a anului 2009.
 
Politicile de plasamente in actiuni vor face in mod evident diferenta intre fondurile mutuale in acest an, dar si pe termen lung in conditiile in care industria romaneasca a fondurilor de investitii este foarte dependenta de performantele pietei de capital.
 

Costul de oportunitate al investitiilor in actiuni

 
De altfel in pofida faptului ca, in 2008, piata actiunilor a inregistrat o scadere dureroasa de peste 75%, este de remarcat consecventa societatilor de administrare care in general au preferat sa nu schimbe profilul de risc al fondurilor prin reducerea drastica a expunerii in actiuni listate.
 
Pe langa respectarea strategiei de investitii stabilita prin prospectul de emisiune, exista si un principiu de investitii care ramane de luat in considerare pe termen lung, in conditile unei piete care nu mai este dramatica. Chiar daca un crah al pietei actiunilor cum s-a petrecut anul trecut il face discutabil, acesta spune ca riscul cel mai mare pentru un investitor este ca incercand sa evite scaderile pietei, de fapt sa rateze cresteri ale bursei care nu pot fi apoi recuperate.
 

Perioada cea mai grea a trecut

 
Pentru ca nimeni nu poate avea certitudinea momentului cand bursa si-a atins minimul si intra pe un trend de crestere pe termen lung, cel mai bun sfat de investitii este ca investitorii sa aiba expunere pe actiuni chiar asumandu-si riscul ca investitia lor sa scada ca valoare pe termen scurt sau mediu.
 
Cele prezentate sunt valabile deopotriva pentru cei ce au “stat” in fondurile mutuale cu plasamente in actiuni in 2008, cat si pentru cei care in prezent dispun de lichiditati si isi propun sa riste si ceva bani pe piata de capital.
 
Pentru primii, pierderea pricinuita de scaderea unitatilor de fond anul trecut a fost atat de mare incat nu mai face oricum sens sa mai iasa din fonduri pentru ca perioada cea mai rea a bursei a trecut.
 
In schimb, pentru cei care dispun de resurse, perioada actuala este inca interesanta deoarece pentru acestia se pune problema alegerii unui moment cat mai potrivit de intrare in joc care sa le permita sa beneficieze de cresterile viitoare ale bursei.  
 

Fondurile de actiuni revin in top

 
Cresterea bursei cu circa 75% in perioada 24 februarie – 16 aprilie 2009, reflectata de indicele BET-XT, a facut ca o parte a fondurilor diversificate si pe actiuni sa afiseze performante superioare fondurilor monetare si de obligatiuni.
 
Se observa ca in perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, fonduri precum Carpatica Stock sau Active Dinamic au reusit sa beneficieze simtitor de cresterea bursei din ultima perioada astfel ca au raportat cresteri ale unitatii de fond de 23% si respectiv 19%.
 
Celelalte fonduri nu au depasit din punctul de vedere al performantelor unitatii de fond pragul de 10%, dar se poate observa ca 11 fonduri de actiuni si 5 fonduri diversificate au raportat variatii pozitive ale unitatii de participare de peste 5%, atat cat ar putea fi considerata ca referinta o performanta foarte buna a fondurilor monetare si de obligatiuni in perioada specificata.
 
Aceasta atrage atentia asupra schimbarilor semnificative ce le-a provocat revenirea bursei in ierarhia fondurilor mutuale. Chiar daca astfel de ierarhii nu sunt foarte relevante pe termen scurt - pentru ca evolutia pietei actiunilor le poate schimba drastic inclusiv in sens negativ in numai una-doua saptamani - cel mai important semnal ar fi ca multi dintre potentialii investitori ar putea sa fie pusi pe ganduri in ceea ce priveste oportunitatea asumarii unei decizii de investitii in actiuni sau intr-un fond mutual ce are expunere importanta pe actiuni.
 

Riscurile raman totusi foarte mari

 
In pofida cresterii spectaculoase a bursei incepand cu ultima saptamana din februarie, fundamentele pietei actiunilor raman negative pentru ca asteptarile privind rezultatele financiare ale companilor in primul trimestru si respectiv primul semestru din 2009 sunt negative.
 
Si atunci cotatiile actiunilor pot sa se ajusteze din nou simtitor in sens negativ astfel incat sa reflecte performantele financiare ale companiilor. Spre exemplu, o scadere cu 50% a profitabilitatii companiilor in 2009 fata de 2008 ar pune sub semnul intrebarii atractivitatea preturilor actuale pentru multe dintre titlurile listate.
 
Cu toate acestea majoritatea opiniilor sunt ca indicii bursei de la Bucuresti nu pot sa mai scada sub valorile din ultima saptamana a lunii februarie. In aceste conditii, pentru un investitor pe termen lung merita considerata oportunitatea investitiei intr-un fond mutual cu plasamente semnificative in actiuni.
 
Cu toata cresterea din ultima perioada, actiunile au inca preturi atractive din perspectiva unui orizont investitional de cel putin doi-trei ani. Urmatoarea decizie consta in selectia celor mai potrivite fonduri diversificate sau pe actiuni si in acest sens este de asteptat o competitie tot mai acerba intre administratori in acest an in vederea castigarii de noi clienti.

Alte articole din Investitii

Investitii

Castigurile din fonduri de investitii, incasate sub forma de dividende

Castigurile din investitiile in fonduri deschise pot fi incasate si sub forma de dividende, caz in care impozitul datorat statului este de 5%, fata de 16% in celelalte cazuri. Este vorba, insa, de unitatile de fond “cu distributie”. Fondul Raffeisen Ron Plus, a anuntat o astfel de operatiune pentru detinatorii de unitati din clasa D. Citeste mai mult

Cat a castigat un roman care a cumparat titluri de stat in 2015?

Persoanele fizice care detin titluri de stat emise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) in 2015 prin programul FIDELIS vor incasa, in data de 26 iunie, a doua dobanda anuala, in valoare de 21,5 lei/titlu. Tot atunci, vor primi si contravaloarea titlurilor detinute, avand in vedere ca acestea ajung la scadenta, potrivit Ministerului. Citeste mai mult

Opinii recente

de Emil Mugurel Ana

"Detin un produs unit-linked Activ Plus la ing de mai bine de 10 ani si mi-e groaza sa fac un calcul mai detaliat ..."

Facebook