Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Cati bani puteam sa am daca alegeam un alt fond de pensii?

Autor: Marius Serban |

Publicat in: Pensii

 

Persoanele care contribuie la fondurile de pensii private pot sa afle imediat cati bani ar fi putut acumula pentru pensie, daca ar fi ales un alt fond. Noul motor de comparatii Conso afiseaza suma acumulata pentru pensie, tinand cont de situatia particulara a fiecarui utilizator.

In urma cu 2 ani, cand s-a derulat campania initiala de aderare la fondurile de pensii obligatorii, populatia nu prea avea mijloace sa compare fondurile. Alegerea s-a facut mai mult dupa renumele administratorului si abilitatile agentilor de marketing.

Situatia s-a schimbat intre timp, iar comparatiile intre fondurile de pensii au acum un criteriu foarte precis: banii acumulati in cont. Fondurile incaseaza luna de luna contributii de la participanti. Banii sunt investiti in diverse plasamente, care aduc venituri pentru viitorii pensionari.

Pe termen lung, interesul participantilor este sa acumuleze sume tot mai mari in cont, deoarece pensia pe care o vor primi va depinde de suma acumulata.

Conso estimeaza suma acumulata la fiecare fond

Participantii la sistemul de pensii private pot afla de acum inainte foarte usor ce suma ar fi acumulat la fiecare fond de pensii, cu ajutorul noului motor de comparatii Conso. Aceasta estimeaza suma acumulata in functie de situatia particulara a fiecarui participant, astfel incat rezultatele sa fie relevante pentru fiecare utilizator.

O persoana care contribuie la fondurile de pensii obligatorii, nu trebuie decat sa isi introduca salariul brut si data de la care plateste contributii si va putea afla ce suma ar fi acumulat la toate fondurile care functioneaza pe piata.

Pentru exemplificare, am ales cazul unei persoane cu salariul brut de 2.000 lei. Daca a aderat la sistemul de pensii private obligatorii (Pilon II) de la inceput, ea ar fi platit pana acum contributii de 720 lei. Suma acumulata la fiecare fond de pensii ar fi fost insa diferita, in functie de modul in care s-au investit banii.

In prezent, persoana respectiva ar fi acumulat cea mai mare suma (820 lei), daca ar fi ales fondul Aripi. Suma acumulata ar fi fost cea mai mica la fondul OTP (751 lei). Modul de calcul este prezentat de Conso in ghidul despre cum se alege fondul de pensii.

Si cei care contribuie la fondurile de pensii facultative pot afla ce suma ar fi putut acumula in cont. Tot ce trebuie sa faca este sa introduca contributia lunara pe care o platesc la fond si ziua in care obisnuiesc sa faca plata. Conso face toate calculele si afiseaza suma ce putea fi acumulata la fiecare fond.

Sa luam ca exemplu o persoana care plateste 100 lei pe luna, incepand cu ianuarie 2008. Ziua de plata a contributiilor este data de 20 a fiecarei luni. Pana in prezent, ea ar fi platit contributii totale de 2.300 lei.

Clientul ar fi acumulat cei mai multi bani - 2.525 lei - daca ar fi ales fondul de pensii ING Optim, in timp ce fondul Pensia Mea i-ar fi adus in cont cel mai putin: numai 2.335 lei.

Diferentele mici pot deveni mari in timp

Desi diferentele pot sa para nesemnificative, trebuie avut in vedere ca participantii platesc contributii la fondurile de pensii pe perioade de timp foarte lungi, care pot ajunge pana la 40-50 de ani. In acest interval, o diferenta care poate parea mica in prezent, poate avea un efect puternic.

Daca 100 lei sunt investiti timp de 30 de ani cu un randament de 5% pe an, suma acumulata la finalul perioadei va fi de 430 lei. Daca randamentul ar fi fost cu numai 1% mai inalt (adica 6%), suma rezultata ar fi fost de 570 lei, adica cu 30% mai mult decat in primul caz.

Pensiile private sunt investitii pe termen lung, iar rezultatele lor se judeca in timp. In acest cadru, participantii nu trebuie sa se multumeasca cu statutul de simpli spectatori. Ei isi pot creste sansele de a obtine o pensie mai mare, daca urmaresc permanent care sunt  fondurile de pensii care investesc banii cel mai profitabil si se adapteaza in functie de asta.

Alte articole din Pensii

Pensii

Penalizam viitorii pensionari pentru plata actualilor pensionari ?

Simultan cu anuntul privind cresterea valorii punctului de pensie pentru a doua oara pe parcursul anului in curs, pana la 1.000 de lei de la 1 iulie, fata de 918,50 lei la 1 ianuarie (de la 871,70 lei anterior) si majorarea pensiei sociale minim garantate la 520 de lei de la 400 de lei in prezent. Citeste mai mult

De ce ar trebui Guvernul sa majoreze contributia la Pilonul II de pensii?

Intentia Guvernului de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii in 2017 nemultumeste Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Organizatia solicita majorarea contributiei, conform legii, si argumenteaza aceasta solicitare cu rezultatele inregistrate de fondurile de pensii de la infiintare pana in prezent. Citeste mai mult

Opinii recente

de Mihai Petruta

"Dupa ce angajatii de la reprezenta Raiffeisen te conving sa inchei contract, altii se ocupa de tine doar prin telefon!! Nu am obtinut ..."

Facebook