Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii si cu politica de utilizare a cookie-urilor. Afla detalii aici.

Eximbank a dezvoltat o gama completa de produse pentru IMM

Autor: Bogdan Barligea |

Publicat in: IMM

 

Eximbank a pus la punct o gama variata de produse de finantare, garantare si asigurare, care acopera majoritatea nevoilor exportatorilor si a IMM in general. Bancile comerciale sunt principalii parteneri ai Eximbank pentru promovarea si distribuirea acestor produse, necesare in special pentru pregatirea IMM de perioada de dupa aderarea la UE.

Cele cinci tipuri de garantii emise de Eximbank sunt destinate in special sustinerii exportatorilor romani in derularea tranzactiilor internationale si participarea la licitatii internationale. Accesul exportatorilor romani pe pietele externe este faciliat de noile garantii de export pentru marfuri generale si cele la creditele acordate pentru productia destinata exportului. Tot pentru export exista, de mai multa vreme, si ?Garantia pentru obiective complexe si productia cu ciclu lung de fabricatie?.

Pentru dezvoltarea si modernizarea activitatii micilor intreprinzatori, exista doua noi produse: microgarantia pentru creditele in lei si garantiile pentru IMM. Desi este un produs util pentru IMM care se imprumuta in lei, microgarantia nu a fost inca solicitata de intreprinzatori, nefiind suficient promovata. ?Am vrut ca acest produs sa fie mai ieftin si mai accesibil decat daca un IMM ar fi ales sa depuna garantii materiale proprii?, a afirmat Iulian Velicu, vicepresedintele Eximbank la o intalnire cu reprezentantii Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Politele de asigurare emise de Eximbank acopera riscurile comerciale si politice aferente exporturilor cu plata pe termen lung, dar si riscurile asociate cumparatorului extern sau tarii sale. In plus, asigurarile acopera pierderile cauzate de nerambursarea creditului contractat de exportator de la banci comerciale din cauza nerealizarii productiei.
De asemenea, se asigura riscul de nerambursare a unui credit din motive ce tin de situatia financiara a imprumutatului sau de situatia politica din tara unde se afla cumparatorul.

Mai este in discutie o polita de asigurare de risc valutar, dorita cu insistenta de exportatori, dar care nu va putea fi deocamdata scoasa pe piata. Chiar daca produsul ar ajuta exportatorii sa-si diminueze pierderile provocate de aprecierea leului, ?exista pericolul ca aceasta asigurare sa fie perceputa de catre UE ca un ajutor de stat?, crede reprezentantul Eximbank.

Un produs care se anticipeaza a fi foarte solicitat de catre IMM este ?Compensarea partiala a dobanzii la creditele bancare in lei?. Cu ajutorul sau, intreprinzatorii pot primi compensatii la dobanzile platite pentru unul sau mai multe credite in lei, contractate de acestia de la incepuul acestui an. Compensarea se acorda pentru cel mult 50% din valoarea dobanzii platite in trimestrul anterior solicitarii de compensare.

Valoarea compensatiilor acordate de Eximbank nu poate depasi limita permisa a ajutorului de stat, respectiv 400.000 lei intr-o perioada de cel mult 3 ani. Este compensata dobanda la creditele de investitii sau creditele pentru activitatea curenta, utilizate pentru productie si/sau servicii sau pentru protectia mediului, dezvoltare regionala si formare de personal.

Un serviciu suplimentar oferit de Eximbank, foarte util pentru IMM, il reprezinta informatiile comerciale. Orice intreprinzator care vrea sa faca afaceri cu o alta firma din Romania sau din lume, poate primi de la directia specializata a Eximbank toate informatiile comerciale relevante despre acea companie (profil, istoric, rezultate financiare etc.).

?Prin lansarea si dezvoltarea acestor servicii si produse, speram sa ne dublam in acest an numarul de clienti?, spune vicepresedintele Eximbank. Banca, impreuna cu CNIPMMR va continua sa aiba intalniri in tara cu reprezentantii IMM si ai bancilor comerciale pentru a face cunoscute aceste produse.

Eximbank are deja parteneriate cu BRD, Finansbank si Raiffeisen, colaborand foarte bine si cu Romexterra sau Carpatica. Pana la sfarsitul acestui an se doreste incheierea de astfel de conventii cu toate bancile comerciale.

Alte articole din IMM

IMM

Firmele mici primesc sprijin de la stat pentru digitalizare

Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea beneficia de ajutor de la stat pentru digitalizarea afacerii. Programul, anuntat de ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, consta in acordarea unui voucher in valoare de 3.000 de euro in acest scop. Citeste mai mult

Cresterea dobanzilor urca semnificativ neperformanta firmelor

Rata de neperformanta a creditelor acordate companiilor s-a redus, in ultimul an, cu patru puncte procentuale, la 15,8%. Insa, o crestere a dobanzilor de doua puncte procentuale ar putea duce la o revenire a acestei rate la 18,7%, reiese din Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR. Citeste mai mult

Opinii recente

de Patricia Radulescu

"Din seria cum sa platesti TU banca pentru un produs de economisire a propriilor bani. Un produs foarte prost gestionat, dezamagitor cu totul. ..."

Facebook