top banner

In ce fonduri mutuale investim in 2009?

21 Decembrie 2008 | Autor: Alina Branescu

Fondurile de obligatiuni si monetare vor fi la putere si in anul 2009, considera administratorii fondurilor mutuale. Cu toate acestea, ei spera totusi ca pretul atractiv la care au ajuns actiunile in prezent sa-i tenteze pe unii investitori sa-si indrepte plasamentele si catre fondurile de actiuni si diversificate.
 
“Consider ca fondurile de obligatiuni si cele monetare vor tine capul de afis in anul 2009, in principal in prima parte a acestuia. In primul rand, cele de obligatiuni au marele avantaj al sigurantei plasamentelor (obligatiuni, depozite), cat si al unor randamente mai ridicate decat media dobanzilor acordate clientilor retail pentru depozitele bancare”, a precizat directorul general de la BT Asset Management, Radu Hanga.
 
El spune ca investitorii ar trebui sa ia in considerare si nivelul de pret deosebit de scazut la care se situeaza majoritatea emitentilor de pe BVB, care in mod natural ar trebui sa induca o crestere a apetitului celor care doresc sa beneficieze de discount-urile din piata.
 
Aceasta evolutie este conditionata de reluarea trendului descendent pe piata dobanzilor, care potrivit lui Hanga, este destul de putin probabil pe termen scurt.
 

Castigurile mari impun asumarea unor riscuri

 
“Daca un client este conservator va merge in continuare spre fondurile de obligatiuni si monetare, care ofera randamente peste dobanzile la depozitele bancare. Daca insa un client are inclinatie spre risc, se va indrepta spre fondurile cu plasamente in actiuni, cautand sa beneficieze de preturile mici actuale de pe piata”, a afirmat directorul de Operatiuni de la Pioneer Investments, Mirela Stanca.

Cei care se vor decide sa riste investind in fondurile de actiuni sau diversificate pe termen lung, vor inregistra si castiguri pe masura, spune Daniel Stifter, director general la EFG Eurobank Mutual Funds Management

Investitorii ar trebui sa-si planifice economiile pe termene diferite, plecand de la premisa ca plasamentele pe termen scurt trebuie sa le asigure lichiditatile pentru cheltuielile curente, iar plasamentele pe termen lung de genul fondurilor de investitii le vor produce randamente si profituri mult mai mari, a spus Stifter.
 

Investitii conservatoare

 
Cum in 2009 se intrevede o adanciare a crizei financiare, administratorii fondurilor se gandesc deja la masuri de contracarare a efectelor scaderilor bursiere asupra fondurilor de actiuni si mixte. Acestea insa nu difera de cele practicate deja de administratori in 2008.
 
Cei care detin un portofoliu mai diversificat de fonduri ofera posibilitatea clientilor sa migreze spre fondurile mai sigure pentru o minimizare a riscului.
 
In schimb, societatile care administreaza numai fonduri cu grad ridicat de risc, apeleaza cel mai adesea la o reorientare a plasamentelor spre investitii mai putin riscante.
 
Insa, “daca piata actiunilor scade, indiferent de cum incearca un administrator sa se protejeze, tot nu are cum sa ofere randamente bune, pozitive in acele momente”, explica Mirela Stanca.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul