In cazul in care ratele de credit nu sunt achitate la termen, banca poate urmari silit orice bunuri apartinand debitorului societate comerciala, care fac sau nu obiect al unei garantii in favoarea bancii. De asemenea, pot fi urmarite silit bunurile aduse in garantia creditului de catre alte persoane, in calitate de garanti reali, sau bunurile apartinand garantilor personali (fidejusori).
De exemplu, daca asociatul sau administratorul societatii comerciale debitoare a consimtit o garantie personala pentru creditul acordat societatii comerciale, vor putea fi executate silit atat bunurile apartinand societatii cat si bunurile apartinand asociatului sau administratorului respectiv.
Banca, in calitate de creditor avand o creanta certa, lichida si exigibila de mai mult de 30 de zile, in cuantum mai mare de 30.000 lei, poate solicita deschiderea procedurii insolventei impotriva debitorului. Printr-o procedura colectiva concursuala si egalitara se urmareste acoperirea pasivului debitorului aflat in insolventa.
Organele care aplica procedura insolventei sunt instantele judecatoresti, judecatorul-sindic, administratorul judiciar si lichidatorul. La procedura participa toti creditorii, constituiti in Adunarea creditorilor. Judecatorul-sindic poate desemna, in raport cu numarul creditorilor, un comitet format din 3-5 creditori dintre creditorii avand creantele de cea mai mare valoare.
In cadrul procedurii, daca este confirmat un plan de reorganizare, debitorul isi va conduce activitatea sub supravegherea administratorului judiciar si in conformitate cu planul confirmat, pana cand judecatorul-sindic va dispune, motivat, fie incheierea procedurii insolventei si luarea tuturor masurilor pentru reinsertia debitorului in activitatea comerciala, fie incetarea reorganizarii si trecerea la faliment. Daca judecatorul sindic decide intrarea in faliment, se va urmari lichidarea averii debitorului pentru acoperirea pasivului, urmata de radierea debitorului.
In orice stadiu al procedurii, daca se constata ca nu exista bunuri in averea debitorului ori ca acestea sunt insuficiente pentru a acoperi cheltuielile administrative si niciun creditor nu se ofera sa avanseze sumele corespunzatoare, judecatorul-sindic poate da o sentinta de inchidere a procedurii, prin care se dispune si radierea debitorului din registrul comertului.
Un caz special apare atunci cand in raportul intocmit de administratorul judiciar sau lichidator sunt identificate persoane carora le-ar fi imputabila aparitia starii de insolventa a debitorului.
La cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului ajuns in stare de insolventa sa fie suportata de membrii organelor de conducere din cadrul societatii, precum si de orice alta persoana care a cauzat starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
Rata de neperformanta a creditelor acordate companiilor s-a redus, in ultimul an, cu patru puncte procentuale, la 15,8%. Insa, o crestere a dobanzilor de doua puncte procentuale ar putea duce la o revenire a acestei rate la 18,7%, reiese din Raportul asupra stabilitatii financiare publicat de BNR. Citeste mai mult
FNGCIMM a anuntat ca va simplifica procedurile de acordare a garantiilor pentru solicitantii din cadrul programului Start-Up Nation. Astfel, pentru solicitarile de garantii pentru care nu se solicita contragarantarea, Certificatul de Atestare Fiscala va trebui sa fie in termenul de valabilitate la data aprobarii finantarii de catre banca. Citeste mai mult
de Adrian Boangher
"Am depus dosarul in aprilie si aproape este finalizat. - toate costurile mi-au fost comunicate de la inceput. - timpul de asteptare a fost unul ..."