top banner

Randamentul fondurilor de pensii, franat de prea multe titluri de stat

11 Octombrie 2009 | Autor: Marius Serban

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private a extins cu inca 1 an perioada in care fondurile de pensii private pot depasi pragul maxim la investitiile in titluri de stat. Masura are ca scop in opinia Comisiei protejarea intereselor participantilor in actualul context economic. Dar cine castiga si cine pierde din aceasta derogare?

In octombrie 2008, Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis o norma, prin care elimina plafonul maxim pentru investitiile in titluri de stat pentru o perioada de 1 an. Conform legii, fondurile erau obligate sa aloce maxim 70% din portofoliu in titluri de stat. Acum, Comisia a anuntat ca doreste sa extinda aceasta derogare cu inca 1 an.

Ca si in 2008, CSSPP considera ca aceasta masura este in interesul participantilor, deoarece permite ca fondurile de pensii sa nu isi asume riscuri prea mari in actualul context economic. Prin urmare, daca administratorii doresc sa investeasca banii in conditii de maxima siguranta, legea nu ii incomodeaza in niciun fel.

Ce efecte a avut decizia pana acum?

Din noiembrie 2008 si pana acum, ponderea plasamentelor in titluri de stat a ramas in linii mari constanta, in jurul valorii de 58% din portofoliu in cazul fondurilor de pensii obligatorii. Asa cum evidentiaza si Comisia, majoritatea administratorilor au decis sa nu apeleze la aceasta derogare.

La sfarsitul lunii august 2009, fondurile obligatorii unde titlurile de stat detineau cea mai scazuta pondere erau AZT Viitorul Tau (54,6%), Eureko (57%), Aripi (57,1%), ING (58,5%) si BCR (58,9%).

Daca ne uitam la performanta acestor fonduri de la lansare, putem observa ca acestea tind sa fie si printre cele mai performante. Randamentul de la lansare este cel mai inalt la ING (23,2% in perioada mai 2008-august 2009). AZT a obtinut un randament de 19,2%, Eureko - 14,5%, Aripi – 15%, iar BCR – 13,9%.

Ce s-a intamplat insa cu fondurile care au investit masiv in titluri de stat si au apelat la derogarea CSSPP ? In august 2009, ponderea titlurilor de stat depasea 70% la BRD (71,50%), Prima Pensie (71,5%), OTP (72,3%) si KD (78,4%).

Randamentul de la lansare al acestora este de 9,3% la BRD, 5% la Prima Pensie, 8,6% la OTP si 10% la KD. Practic, daca ne uitam in tabelele comparative de pe Conso, acesta sunt fondurile obligatorii care au obtinut cele mai slabe performante.

Cine castiga si cine pierde?

Asa cum se poate observa, fondurile excesiv de prudente au obtinut castiguri mai mici, astfel ca banii participantilor au fost fructificati mai slab. In schimb, fondurile care au cautat plasamente mai riscante au afisat rezultate mai bune.

Datele de mai sus au validat regula de baza a investitiilor: randamente mai inalte se obtin prin asumarea unor riscuri mai mari.

Din acest punct de vedere, decizia CSSPP de a incuraja in continuare administratorii sa nu isi asume nici un risc (pentru ca titlurile de stat sunt, prin natura lor, investitii cu risc zero), s-ar putea sa nu fie pe termen lung in interesul participantilor. Ei se vor alege cu un castig mic, dar sigur, in locul unuia mai mare, dar mai riscant.

Este adevarat ca atunci cand pietele financiare sunt agitate, este bine sa stai deoparte. Insa, daca astepti prea mult, orice investitor stie ca se pierd oportunitati. Iar rolul fondurilor de pensii este sa isi asume riscuri, deoarece orizontul de investitie de peste 20 ani le permite acest lucru.

Pe de alta parte, pietele financiare nu mai sunt nici pe departe la fel de agitate ca in toamna anului trecut, cand dobanzile interbancare cresteau abrupt, iar leul traversa o depreciere rapida. In prezent, dobanzile s-au stabilizat, la fel si cursul de schimb. In concluzie, sunt premise ca fondurile de pensii sa isi diversifice plasamentele si in alte zone decat in sectorul guvernamental.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia