top banner

Bancile isi vand restantierii

21 Mai 2008 | Autor: Alexandra Popa

Cresterea volumului de credite acordate populatiei a atras dupa sine si majorarea volumului de restante. O parte din banci au recurs la recuperatorii specializati de creante iar, in unele cazuri, au decis chiar sa-si vanda portofoliul neperformant catre acestia. 
 
"Se naste o industrie - cumpararea de creante" declara Cristian Ionescu, director general la Coface Romania. El spune ca, in prezent, exista 30 de agentii cu 1.500 de angajati iar din 2004 - de cand exista acest segment de business - piata a crescut cu aproximativ 70% pe an.
 
Doar in 2007, firmele specializate au cumparat peste 300.000 de cazuri de restante cu un volum total de 138,5 milioane de euro, peste 90% reprezentand restante ale populatiei. Aproximativ jumatate din numarul cazurilor au fost furnizate de catre banci, totalul acestora ajungand la 121 milioane euro.
 
"Anul trecut s-au inregistrat 12 tranzactii de vanzare a restantelor de catre banci. In primele patru luni ale acestui an, au mai fost realizate inca 7 astfel de vanzari si ne asteptam ca pana la finele anului piata recuperatorilor de creante sa se dubleze fata de decembrie 2007", a precizat Cristian Ionescu.
 
Pretul de vanzare
 
Pretul de cumparare variaza intre 3% si 30% din valoarea datoriei, in timp ce, in tarile din Europa in care aceasta afacere are deja o piata dezvoltata, nu se trece de 15%.
 
Cele mai multe restante se inregistreaza la creditele de nevoi personale si la cele de consum, impreuna insumand peste 90% din total. Datoriile neplatite, inregistrate pe cardul de credit, s-au dublat in ultimi doi ani, ajungand la 9%.
 
In prezent, ponderea restantelor la creditele acordate in franci elvetieni este nula, in timp ce restantele denominate in lei insumeaza aproape 78% din total iar cele in euro 22%.
 
Ca si perioada de intarziere, aproape o treime dintre datoriile neachitate au o vechime cuprinsa intre 30 si 90 de zile, iar un sfert se incadreaza in intervalul 4-6 luni de intarziere.
 
Creditele ipotecare se recupereaza mai usor
 
"90-95% dintre cazurile de neplata a unui credit garantat cu un imobil sunt solutionate amiabil si nu se ajunge in instanta, respectiv la executare silita", afirma directorul Coface Romania, adaugand ca procentul este mai mic insa in cazul datoriilor la creditele negarantate, unde doar 30% se recupereaza fara a se recurge la executarea silita.
 
Reprezentantii Coface au creionat, pe baza experientei acumulate, un portret robot al restantierului bancar. Acesta este un barbat in varsta de 35 ani, nascut in Bucuresti in zodia Leu si are studii medii. El a contractat un credit de nevoi personale iar datorita intarzierii la plata cu 90 zile inregistreaza o datorie de 820 euro, acesta fiind singurul sau debit.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Apar primele campanii cu DAE sub 10% pentru creditele de consum

Noile oferte promotionale lansate de banci coboara dobanda fixa la creditele de nevoi personale pana la 6,25%, nivel foarte apropiat de indicele IRCC din prezent.

14 Mar 2024 | Credite nevoi personale
Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

Ofertele cu dobanzi variabile la creditele personale pot deveni tentante

In conditiile in care BNR se pregateste sa dea startul scaderii dobanzii de politica monetara in 2024, imprumuturile cu dobanzi variabile la creditele de nevoi personale ar putea fi de preferat celor fixe, la valori comparabile.

20 Feb 2024 | Credite nevoi personale
Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana pentru creditele de consum a intrat in vigoare

Noua directiva europeana a creditelor de consum a intrat in vigoare pe 19 noiembrie. Este doar inceputul unui proces laborios de transpunere si de implementare, la finalul caruia consumatorii vor fi mai bine protejati si vor avea mai multe drepturi.

21 Noi 2023 | Credite nevoi personale
Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Finantari pentru studenti, cu si fara subventie de stat

Pentru al doilea an consecutiv,  CEC Bank acorda  credite in cadrul programelor Student Invest si Family Start cu dobanzi subventionate. BRD si Banca Transilvania au la randul lor credite pentru studenti, dar fara implicarea statului.

17 Noi 2023 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul