top banner

Pensiile facultative sunt preferate de persoanele de peste 30 ani

18 August 2009 | Autor: Marius Serban

Varsta se dovedeste a fi un factor esential in luarea deciziei de cumparare a unei pensii facultative. Aceste produse sunt achizitionate, in principal, de persoanele de peste 30 de ani. Efortul financiar ar putea fi insa mult mai usor de suportat daca persoanele ar incepe sa contribuie cat mai devreme, ideal chiar de la momentul primei angajari.
 
Jumatate dintre persoanele care contribuie la fondurile de pensii facultative au varsta cuprinsa intre 30 si 45 de ani, reiese din datele CSSPP. O alta grupa de varsta importanta atrasa de fondurile de pensii facultative sunt persoanele de peste 45 ani. Ei reprezinta 34% din clientii fondurilor.
 
Asa cum se poate observa, persoanele care nu sunt obligate sa contribuie la fondurile de pensii obligatorii - in varsta de peste 35 ani – sunt in mare parte cei mai interesati de pensiile facultative.
 
Evident, apropierea de momentul pensionarii joaca un rol important in luarea unei decizii de achizitionare a unei pensii facultative, in vedere suplimentarii veniturilor viitoare.
 

Efort redus pentru cine adera devreme

 
Acest lucru nu inseamna insa ca persoanele mai tinere ar trebui sa amane momentul aderarii la un astfel de fond, pe simplul motiv ca au destul timp la dispozitie. Dimpotriva, cu cat aceasta decizie este luata mai devreme, cu atat efortul financiar va fi mai usor de suportat.
 
De exemplu, sa presupunem ca o persoana de 40 ani ar dori sa inceapa sa contribuie la un fond de pensii facultative pentru ca in final sa primeasca o pensie de 3.000 lei pe luna. Conform simulatorului de pensii facultative de pe Conso.ro, el va trebui sa depuna in jur de 850 lei pe luna.
 
In schimb, o persoana de 25 de ani va fi nevoita sa puna deoparte in fiecare luna numai 300 lei pe luna pentru ca in final sa primeasca aceeasi pensie.
 
Estimarile sunt facute in ipoteza ca banii sunt investiti cu un randament real (fara efectul inflatiei) de 3% pe an, iar speranta de viata este de 75 de ani.
 

Perioada de contributie face diferenta

 
Efortul financiar este mai mic in al doilea caz din doua motive:
  • perioada de contributie este mai lunga astfel ca in timp clientul va pune mai multi bani deoparte;
  • banii vor aduce castiguri mai mari prin investitii pe o perioada mai lunga. De exemplu, 1 leu investit pe 20 de ani la un randament de 3% pe an va ajunge sa reprezinte 1,8 lei. Daca perioada s-ar majora la 40 ani, suma acumulata prin investire va depasi 3 lei. 
In concluzie, cu cat se incepe mai devreme procesul de economisire, cu atat participantii vor putea incasa o pensie mai mare in final, fara un efort financiar prea mare. Tocmai din acest motiv, este recomandat ca o persoana sa inceapa sa contribuie la un fond de pensii facultative inca din momentul in care s-a angajat pentru prima oara.
 
In prezent, majoritatea persoanelor care ajung sa isi faca o pensie facultativa iau aceasta decizie la recomandarea angajatorului, care le plateste si contributiile. Aceasta situatie se intalneste la 54% dintre clientii fondurilor de pensii facultative. Doar 30% dintre participanti isi platesc singuri contributiile, iar restul de 16% se afla intr-o situatie mixta, efortul financiar fiind suportat impreuna cu angajatorul.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia