top banner

Fondurile de pensii facultative incep sa obtina randamente mai mari

28 Iulie 2009 | Autor: Marius Serban

Daca anul trecut fondurile de pensii facultative au obtinut randamente mai mici decat cele obligatorii, din 2009 situatia incepe sa se inverseze. Plasamentele in actiuni incep sa-si arate rezultatele, cu toate ca ponderea lor in portofoliu este inca redusa.
 
In cursul anului 2008, fondurile de pensii facultative au obtinut un randament mediu de numai 2,7%. Practic, nu au acoperit nici macar inflatia. In schimb, fondurile obligatorii au afisat castiguri de peste 8% in numai 8 luni de activitate.
 
Acum situatia incepe sa se inverseze, asa cum arata datele dupa primul semestru din 2009. Fondurile facultative au fost, in general, mai performante si au reusit peformante mult mai bune. Cele mai eficiente fonduri au fost Concordia Moderat si Raiffeisen Acumulare, care au obtinut pentru participanti castiguri de 14%, respectiv 10%.
 
De asemenea, inca 4 fonduri facultative – cele administrate de ING si Allianz – au inregistrat randamente de peste 7%.
 
Fondurile obligatorii au avut, in schimb, rezultate mai modeste. Cel mai inalt randament a fost de 8,1%, in cazul fondului AZT. Au mai trecut pragul de 7% fondurile ING si AIG. In rest, majoritatea fondurilor a obtinut randamente cuprinse intre 4-7%.
 

Investitiile in actiuni isi arata efectele

 
Discrepantele observate sunt rezultatul politicii de investitii adoptate de fiecare administrator. Interesant este ca plasamentele mai riscante incep sa joace un rol important si chiar sa faca diferenta in anumite cazuri intre fonduri.
 
Cei care au dorit sa-si asume riscuri mai mari si sa investeasca mai multi bani in actiuni cotate la bursa au fost recompensati in prima parte a anului.
 
Asa se explica si performanta buna a fondurile facultative. Ele detin deja in portofoliu o pondere importanta de plasamente in actiuni. La AZT Vivace, ponderea a ajuns la 16%, la Concordia Moderat - la 12%, iar la ING Clasic - la 10%.
 
O parte din actiuni a fost achizitionata chiar din 2007. Ulterior, caderea continua a bursei a facut ca fondurile facultative sa anunte rezultate slabe in cursul anului trecut.
 
Acum insa ca bursa si-a revenit intr-o anumita masura, fondurile facultative au putut raporta castiguri mai mari. Totodata, ele au profitat de acest prilej pentru a acumula noi actiuni.
 
Pe de alta parte, fondurile obligatorii raman in mare parte extrem de prudente. Ponderea investitiilor in actiuni trece de 5% doar la ING. Un procent mai mare de 3% se mai intalneste la AIG, Aripi si BCR.
 
Cum tendinta de scadere a dobanzilor la lei se intrevede ca va continua, dependenta prea mare de titluri de stat si de obligatiuni pune fondurile obligatorii intr-o situatie dificila. In masura in care ele nu se vor orienta spre plasamente mai riscante, randamentele lor nu se vor putea mentine nici macar la nivelurile actuale.
 
 
Fondurile facultative cu cele mai bune randamente*
Concordia
14.2%
Raiffeisen Acumulare
10.0%
ING Optim
7.9%
ING Clasic
7.8%
AZT Moderato
7.6%
AZT Vivavce
7.5%
*semestrul I 2009
 
 
 
Fondurile obligatorii cu cele mai bune randamente*
AZT
8.1%
ING
7.5%
AIG
7.4%
*semestrul I 2009
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia