top banner

Fondurile mutuale atrag noi investitori chiar si in perioada de criza

21 Noiembrie 2008 | Autor: Alina Branescu

In ciuda crizei financiare care afecteaza din plin piata fondurilor mutuale, aceasta a atras in primele 10 luni din 2008 mai mult de 3.500 de noi investitori. Sumele nete intrate in aceasta perioada s-au ridicat la 200 de milioane de lei, directionate in mare parte spre fondurile de obligatiuni.
 
Comparativ cu anul precedent, preferintele investitorilor s-au schimbat radical in materie de fonduri mutuale.
 
Daca in primele zece luni ale lui 2007, plasamentele se concentrau catre fondurile de actiuni si mixte, in 2008, tendinta s-a schimbat in favoarea fondurilor de obligatiuni si monetare.
 
Anul trecut, subscrierile nete (diferenta dintre sumele subscrise si cele rascumparate) la fondurile de actiuni si mixte au fost de 22 de ori mai mari decat in 2008. In schimb, subscrierile nete la fondurile de obligatiuni si monetare sunt acum de aproape 16 ori mai mari, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
 
In perioada ianuarie-octombrie 2008, fondurile de obligatiuni au atras 139 milioane de lei de la populatie si companii, iar cele monetare – 92 milioane lei.
 
In schimb, fondurile de actiuni abia daca au atras 6 milioane de lei de la investitori, iar cele mixte au inregistrat iesiri nete de 31 milioane de lei.
 
Implicit, numarul de investitori a scazut foarte mult in fondurile axate pe investitia in actiuni, acestea pierzand peste 3.000 de clienti. Pe de alta parte, fondurile cu grad de risc scazut – de obligatiuni si monetare - au atras aproximativ 6.600 de noi investitori, astfel ca in ansamblu, industria a acumulat 3.500 de noi clienti in acest an.
 

9 din 10 lei s-au dus la BCR Obligatiuni

 
BCR Obligatiuni este fondul care a beneficiat cel mai mult de noua tendinta. Acesta a acumulat aproximativ 88% din sumele nete atrase de intreaga piata, inregistrand subscrieri nete de 129 milioane de lei de la inceputul anului.
 
Dintre fondurile de obligatiuni, fondul Stabilo - administrat de Pioneer Investments - a mai trezit interesul investitorilor. Aici s-au consemnat subscrieri nete de 15 milioane de lei. Restul fondurilor cu o vechime mai mare de un an nu au asistat la intrari nete mai mari de 2 milioane lei (Orizont), iar unele au suferit chiar iesiri nete de 6 milioane de lei (Vanguard Protector).
 
Un caz aparte este reprezentat de fondurile lansate incepand in 2008. Zepter Obligatiuni si BT Obligatiuni au beneficiat de susbcrieri nete de aproximativ 4 milioane de lei si respectiv, 9 milioane de lei. Cea mai mare parte insa, consta in insertia initiala care se ridica la aproximativ 1,9 milioane de lei, in cazul celui administrat de Zepter Asset Management si la 5 milioane de lei, in cazul fondului administrat de BT Asset Management.
 
In cazul fondurilor monetare, BCR Monetar a afisat subscrieri nete de 60 de milioane de lei, in conditiile in care totalul fondurilor de acest gen au avut intrari nete de 90 de milioane de lei.
 
Pe locul doi, cu 16 milioane de lei se afla Raiffeisen Monetar, fond lansat in septembrie 2008. Reprezentantii fondului nu au dorit sa faca public insa capitalul initial al acestuia.
 

Fondurile de actiuni se lupta pe sume mai mici

 
In cazul fondurilor de actiuni si mixte, cele lansate in primavara acestui an au inregistrat cele mai mari volume de subscrieri nete, insa acestea nu depasesc 10 milioane de lei: Zepter Actiuni, Zepter Mixt si OTP BalansisRO.
 
Analizand si depunerile initiale, se observa ca acestea nu au acumulat mai deloc sume noi, insertiile initiale ridicandu-se la nivelul subscrierilor nete.
 
In schimb, fondurile cu o traditie mai mare de un an au acumulat intrari nete chiar si de 8,5 milioane de lei, cum este cazul la fondul de actiuni BT Maxim si la fondul diversificat Star Focus.
 
Cele mari iesiri au fost inregistrate de fondul de actiuni Raiffeisen Prosper, cu rascumparari nete de 19 milioane de lei. Intr-o situatie similara se gaseste si fondul diversificat Bancpost Active Balanced, care a cunoscut iesiri nete de 17 milioane de lei in 10 luni.
 
Fonduri mutuale - top 5 subscrieri nete (ian - oct 2008)

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Companiile din energie nu mai sunt un Eldorado al dividendelor

Cresterea agresiva a cotatiilor din ultimul an si dinamica mai modesta a profiturilor au redus randamentul la dividend pentru actiunile listate sub cel al depozitelor la termen in mai multe cazuri.

28 Mar 2024 | Investitii
Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Cum au pierdut investitorii de la BVB din afacerea Rosia Montana

Deznodamantul din procesul intentat statului roman de Gabriel Resources a oferit ocazia unor speculatii pe piata bursiera atat in Canada cat si in Romania.

12 Mar 2024 | Investitii
Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Bulele anului 2024 se pot sparge cu mult zgomot in 2025

Gradul de supraevaluare al actiunilor de top din SUA, bursa care da tonul pietelor de capital globale, depaseste nivelul premergator spargerii bulei dotcom.

01 Mar 2024 | Investitii
Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Increderea investitorilor in obligatiuni listate mai primeste o lovitura

Dupa Vivre Deco, Nemo Express, Qualis Properties a venit randul detinatorilor obligatunilor Elefant sa tremure la gandul restituirii principalului.

06 Feb 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul